Declarație politică în Senat
Crizele generează primejdii, dar nasc și oportunități, căci niciodată o realitate nu are o singură fațetă. Războiul de la granițele noastre ne-a adus greutăți și ne-a făcut să realizăm cât de fragilă poate fi pacea într-o lume pe care o credeam, cel puțin pe continentul european, așezată pe un drum pe care ar fi imposibil să mai zărim conflicte majore.
În ciuda faptului că împărțim o graniță foarte extinsă cu Ucraina, România este percepută, sub umbrela NATO și a Uniunii Europene, o țară sigură atât din punct de vedere al securității, cât și din acela al investițiilor. De altfel, suntem una dintre țările beneficiare ale schimbărilor economice tectonice determinate de acțiunea militară a Rusiei în Ucraina, dar și de sprijinul acordat Kremlinului de către China.
Experții remarcă o retragere lentă, dar constantă a companiilor occidentale din „bula chinezească”, care caută să-și mute investițiile în țări mai sigure și mai prietenoase. Această tendință se adaugă retragerii masive a multinaționalelor vestice din Rusia.
În acest context, România reprezintă acea țară sigură și prietenoasă pe care o vizează marii investitori. Sigură, pentru că este protejată de NATO, și prietenoasă pentru că unul dintre scopurile principale ale Guvernului condus de liderul PNL Nicolae Ciucă a fost tocmai stimularea investițiilor de stat și private și, implicit, dezvoltarea și modernizarea României.
După aproape doi ani în care premierul și miniștri liberali au insistat pe faptul că investițiile în infrastructură (rutieră, energetică, de apă și canalizare) sunt și vor rămâne o prioritate, o analiză independentă recentă confirmă că România atrage investiții străine directe private tot mai consistente.
Autorii studiului chiar afirmă că „România este o stea strălucitoare în regiune“, căci a atras 69 de proiecte de mare anvergură în 2022, un salt de 86% față de 2021.

Ce este și mai îmbucurător este că aceste investiții vizează industrii ale prezentului și viitorului, ceea ce îi permite României să fie un jucător important în Europa de Est și în UE.
România devine un actor economic important în Europa în ceea ce privește investițiile străine în sectorul producției de semiconductori, potrivit specialiștilor de la compania care a efectuat studiul.
Mai mult, experții au constatat că țara noastră demonstrează că a devenit o economie matură cu un potențial substanțial de creștere în viitor, ocupând locul patru în Europa în ceea ce privește crearea de noi locuri de muncă, cu 239 de locuri de muncă create per proiect nou în 2022, după Serbia, Spania și Ungaria.
Cuvintele-cheie din această declarație sunt: economie matură și potențial substanțial de creștere. Am mai spus-o și o repet, cu mândrie chiar: România este, din punct de vedere economic, pe drumul cel bun!
Suntem unul dintre statele membre ale UE cu cea mai rapidă dezvoltare, recuperând cu o viteză extraordinară decalajele istorice.
Drumul este corect, dar nu se construiește singur. Pentru a nu ne abate, avem nevoie de stabilitate politică. Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă și PNL rămân consecvenți în acțiunile lor de modernizare a României. Țara noastră a devenit relevantă la nivelul UE, iar importanța sa mondială este în creștere.
Iar acest lucru se poate face doar printr-un program de guvernare coerent și prin încăpățânarea de a face treabă bună. Ceea ce PNL a demonstrat că poate și știe cum!