Ultimele săptămâni au marcat, sub raport simbolic, prin dezvăluirile din azilele groazei, dar și din recentul caz cutremurător al femeii care a născut în curtea Spitalului Municipal din Urziceni, un nou eșec al statului de a-și sluji cetățenii. Nu este pentru prima dată când ne confruntăm cu devoalarea unor asemenea realități. Ele nu pot fi negate sau trecute sub tăcere. Desigur, așteptăm de la autoritățile de anchetă și de la judecători să stabilească în mod precis vinovățiile și să vedem condamnări. Până atunci, însă, sub raportul imaginii statului în relație cu obligațiile pe care acesta le are față de cetățean, suntem de prea mult timp în buza falimentului.

Astăzi, în timp ce se derulează imagini înfiorătoare din centre unde bătrânii sunt umiliți și spitale care își lasă pacienții să sufere pe trepte, același stat cere cetățenilor mai mulți bani. Despre motivele pentru care avem un deficit bugetar uriaș în acest an, cu încasări supraestimate de fostul ministru de Finanțe Câciu, am mai vorbit. Totuși, pe lângă ceea ce coaliția a fost de acord să reducă din cheltuielile instituțiilor bugetare, astăzi vedem drafturi de ordonanțe care dacă vor fi aplicate în această formă, vor mări povara fiscală asupra românilor, îndeosebi asupra celor cu profesii liberale și a micilor antreprenori. Adică același stat care eșuează în domenii-cheie, precum protecția bătrânilor instituționalizați sau în sistemul public de sănătate, are pretenția de a colecta mai mult pentru ceea ce nu face. Este tabloul fidel pe care îl avem în față și pe care eu, ca simplu cetățean înainte de a fi parlamentar, nu îl pot trece în nici un fel sub tăcere.

Consider că fiscalitatea în România trebuie reașezată, îndeosebi după ce ANAF-ul va fi digitalizat și vom avea instrumente clare de a calcula impactul unor măsuri. Din păcate, astăzi suntem în situația-limită de a acoperi un deficit bugetar uriaș pe care tot noi ni l-am cauzat. Oricât am încerca să explicăm mediului economic faptul că nu el este cel care plătește nota de plată, nu avem argumente credibile. Eu unul nu am.

Nu cred că toate calculele care s-au făcut pe hârtie privind colectarea unor venituri suplimentare se vor dovedi și reale puse în practică, așa cum am mai afirmat. La fel, nu cred că o mărire a fiscalității în timp ce economia dă semne de reducere a turației este măsura logică. Operațiunea ar trebui să fie fix inversă.

Dar, de această dată ca politician, nu cred că răspunsul la toate situațiile care au probat eșecul statului în ultima perioadă poate fi creșterea taxelor, iar oamenii să te aștepți să se conformeze. Și aceasta oricât de dificilă ar fi situația finanțelor publice. Este o chestiune care ține de moralitate, nu de fiscalitate.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau