Muzeele subordonate Ministerului Culturii rămân, pe zi ce trece, cu tot mai puțini angajați în urma plecărilor, iar alți profesioniști ai domeniului nu sunt dispuși să vină să lucreze în sistem. Cauza o reprezintă, în principal, nivelul scăzut al salarizării precum și de anomaliile care s-au creat, prin intervenții legislative succesive, în discriminarea unor categorii de salariați din domeniul cultural față de altele. Un exemplu ilustrativ este acela că un instrumentist este astăzi mai bine plătit decât managerul unui muzeu cu rang național.
Sigur că întotdeauna vor exista alte priorități și alte crize de rezolvat, însă și în acest caz situația este una dramatică, având în vedere că vorbim despre domeniul care gestionează și conservă patrimoniul cultural național, acesta fiind esențial într-o societate civilizată, preocupată și conștientă de valorile sale identitare.
În acest context, i-am solicitat prin intermediul unei interpelări în cadrul Senatului României Ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, să ne spună când va avea loc următoarea majorare salarială pentru echilibrarea salarială din muzee, dar și un aspect specific: de ce se aplică sporul de toxicitate de 15% doar pentru angajații anumitor muzee și nu pentru toate muzeele.
