Săptămâna aceasta am adresat o interpelare în Senatul României doamnei  Natalia Elena Intotero – Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse cu privire la Programul național de fertilizare in vitro.

După cum bine știți deja, România traversează o perioadă negativă în ceea ce privește sporul demografic pozitiv. Numărul persoanelor care ne părăsesc lunar este aproape dublu față de numărul de nou născuți. În acest scenariu sumbru ne confruntăm, din păcate, și cu probleme ce privesc infertilitatea. La nivel  mondial se estimează că între 10 și 15% dintre cupluri au dificultăți în conceperea unui copil.

În România a funcționat un program național de fertilizare in vitro, de pe urma căruia un număr însemnat de cupluri au reușit să trăiască fericirea de a avea copii. Din nefericire, acest program a fost stopat în anul 2024 de către Ministerul pe care îl conduceți. Consider că programul FIV trebuie reluat, în contextul în care tratamentele pentru infertilitate sunt extrem de costisitoare. România, prin glasul Ministerului Familiei, trebuie să sprijine cuplurile care se află în situația delicată de a nu putea avea copii iar acest program național era ultima lor speranță.

Totodată, această grea încercare emoțională este dublată de dificultatea medicală. Consider că acest program național trebuie să dispună și de concursul Ministerului Sănățății care, prin dialogul extins cu doctorii și specialiștii în domeniului fertizilării in vitro, să asigure cuplurilor cel mai bun drum medical.

Domnă ministru, vă rog să îmi  răspundeți la următoarele întrebări:

     1.De ce a fost stopat programul de fertilizare in vitro în anul 2024?

     2. Ce măsuri concrete de sprijinire a cuplurilor, aflate în imposibilitatea medicală de a face copii, aveți la Ministerul pe care îl conduceți?

  3. Considerați că de un asemenea program național ar trebui să se ocupe Ministerul Sănătății?
Aștept răspunsul dumneavoastră în scris.  

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau