Săptămâna aceasta am adresat o interpelare Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, referitoare la situația dramatică a fermierilor la înființarea culturilor de primăvară și restanțele uriașe la plata despăgubirilor pentru secetă aferente culturilor din primăvara anului 2022.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în ciuda promisiunilor făcute inclusiv de ministrul Petre Daea în mass-media, încă nu a onorat plata despăgubirilor pentru secetă aferente culturilor din primăvara anului 2022 și promise de multă vreme fermierilor români. Numai la nivelul județului Iași au fost afectate 80.000 de hectare. La nivel național, vorbim de 1 milion de hectare!
În lipsa acestei resurse financiare, agricultorii români reclamă faptul că întreg anul agricol 2023 ar putea fi periclitat de o altă secetă, respectiv de cea financiară. Aceștia se află în imposibilitatea de a achiziționa semințe și îngrășăminte pentru noi culturi, din cauza datoriilor pe care le-au acumulat deja către furnizori.

Observăm, în paralel, că în vreme ce România nu reușește să achite nici puținul datorat și promis pentru culturile calamitate din primăvara anului 2022, statul vecin, Ungaria, a majorat de patru ori bugetul din care se vor plăti compensații pentru a-i ajuta pe fermieri să depășească pierderile suferite anul trecut din cauza secetei extreme și există și o dată-limită până la care se vor face plățile către toți beneficiarii: cel târziu pe 31 martie 2023!
În acest context dramatic, i-am solicitat ministrului Daea să ofere o dată precisă când își vor primi fermierii români sumele aferente despăgubirilor pentru secetă aferente culturilor din primăvara anului 2022. De asemenea, am mai dorit să aflu, în numele fermierilor ieșeni, care sunt instrumentele suplimentare de sprijin pe care le are Ministerul Agriculturii în vedere pentru a salva ce se mai poate din anul agricol 2023.