Orice alianță politică are anumite limite peste care e greu de trecut fără să lași în urmă consecințe mai puțin plăcute. S-au adunat mai multe momente deja în care mi-am argumentat poziția că PSD și PNL, deși în alianță, trebuie să meargă în alegeri pe liste separate, trebuie să concureze politic cu candidați proprii. Situația din capitală, unde încercarea de a merge cu un candidat comun a eșuat, confirmă că am avut dreptate.

Nu sunt un radical care să respingă din start eventualele candidaturi comune, dar consider că acestea ar trebui să fie excepții. Poate că sunt județe unde oamenii politici ai celor două formațiuni chiar au reușit să colaboreze pentru unele proiecte și se simt confortabil în alianța locală. Nu este cazul Iașului și nu este cazul Bucureștiului, nu este nici cazul celor mai multe județe sau orașe mari din țară.

Candidatura pe liste separate păstrează starea de spirit de adversitate tradițională dintre cele două partide. Nu are niciun sens să forțăm lucrurile mai mult decât trebuie și să le cerem oamenilor să facă campanie unor oameni cu care nu împărtășesc valori sau principii. În plus, candidatura pe liste proprii păstrează identitatea propriilor noastre partide și scoate la iveală diversitatea de oferte electorale. Identitatea și diversitatea – ambele sunt elemente constitutive ale unei democrații sănătoase.

În același timp, listele comune dintre PSD și PNL pentru alegerile europarlamentare sunt o soluție mai bună din cauza caracteristicilor acestui scrutin, unde accentul cade ceva mai mult pe interesele României decât pe o luptă pe obiective interne. Cu alte cuvinte, la Bruxelles o colaborare mai strânsă între PSD și PNL este mai ușor de înțeles. Însă când se coboară la nivel local, asperitățile se resimt mai tare.

La alegerile prezidențiale cred că nu este negociabilă candidatura președintelui PNL – Nicolae Ciucă. Valorile și principiile liberale nu pot fi promovate mai eficient în altă variantă decât cu liderul PNL în poziția de candidat la titulatura de șef al statului. Identitatea noastră este dată de valorile noastre, de acțiunile liberale, de proiectele pe care le propunem, de modul în care facem politică, dar mai presus de toate acestea, identitatea liberală este dată de asumarea unei candidaturi prorprii. Este important să înțelegem că a susține alt candidat la prezidențiale este o limită peste care nu ar trebui să trecem.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau