Recentele sondaje de opinie arată, din păcate, o consolidare în România a curentului populist, chiar radical. Aproape peste noapte, tot mai mulți români se declară dezamăgiți de Uniunea Europeană și consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Ar fi o greșeală imensă din partea noastră, a partidelor din coaliția de guvernare, să ignorăm aceste semnale și să ne prefacem că această realitate nu există.

Sigur, atunci când guvernezi e imposibil să mulțumești pe toată lumea. Totuși, observăm că începem să ne raliem unui curent european în care partide eurosceptice sau cu agendă radicală obțin scoruri semnificative în alegeri. Iar anul viitor vom avea nu mai puțin de patru runde de alegeri!

În vreme ce am încredere că nu se va pune problema ca forțele extremiste, reprezentate sau nu astăzi în Parlament, să poată forma de la finele lui 2024 o coaliție care să dea guvernarea, din multe alte puncte de vedere am putea asista la o pantă periculoasă pe care să intrăm și noi.

Nemulțumirile față de viața noastră de zi cu zi, îndeosebi din rațiuni economice, sunt justificate. Recunosc, e la fel de dificil, în același timp, să te afli la guvernare și să explici convingător faptul că nici unul din efectele pe care astăzi le resimțim de pe urma inflației, războiului sau crizei energetice nici nu au fost cauzate de Guvernul României și că nici un guvern din lumea aceasta nu are un leac imediat pentru a le remedia.

Extremismul politic este însă cea mai rea pantă dintre toate pe care am putea aluneca. El duce la polarizarea societății și la diviziuni profunde între diferite grupuri, la erodarea coeziunii sociale. Liderii extremiști exploatează nemulțumirile și temerile oamenilor pentru a câștiga sprijin și a obține putere. Acest lucru poate duce la politici superficiale și la slăbirea guvernării eficiente!

Creșterea în preferințe a partidelor extremiste reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației!

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau