La fel ca și în cazul crizei economice trâmbițate în ultimele luni, dar infirmată de statistica oficială a României, se tot bagă bățul prin gard, doar-doar s-ar induce ideea unei crize guvernamentale iminente, cauzată de o rupere a actualei coaliții. Totuși, mai mult decât știri pe surse, infirmate de toți actorii politici, în frunte cu premierul României, Nicolae Ciucă, nimic din previziunile catastrofale nu se concretizează.
Eu înțeleg faptul că, pentru unii, o coaliție guvernamentală funcțională, menită să treacă România prin diversele provocări ale momentului, este foarte plictisitoare și monotonă. Sau poate că noi am trăit prea mulți ani cu o scenă politică mereu pe picior de război, cu manifestări duse până la paroxism. Actuala guvernare a schimbat această paradigmă.
Observ, de această dată obiectiv, faptul că extremele nu mai atrag în politică. Spun obiectiv pentru că mă raportez la sondajele de opinie recente, care plasează partidele de opoziție foarte jos în ochii alegătorilor. De obicei, acestea capitalizează și fără să facă nimic atunci când critică puterea. Nu și acum. Oare de ce? Oare nu pentru că avem, în sfârșit, o guvernare așezată care se preocupă mai mult de protejarea populației și a economiei decât de gâlceava sterilă?
Am mai spus-o: nu avem o coaliției rezultat al vreunui mariaj din dragoste. Este însă o coaliție necesară pentru a trece România prin amenințarea războiului de la granițele noastre, prin explozia prețurilor la energie și, pe cale de consecință, prin inflația care a atins cote amețitoare. Toate datele obiective ne arată că am făcut ceea ce trebuie. La final, în alegeri, românii ne vor putea judeca.
