Săptămâna trecută constatam că în urma alegerilor din Polonia partidul de extremă dreapta Konfederacja, deși creditat cu procente mari în sondaje înainte de scrutin, a obținut doar peste șase procente.

Astăzi este cazul să observăm că la alegerile generale din Elveția un partid ultraconservator a obținut prim-planul vieții politice. Partidul Popular Elvețian (SVP) este eurosceptic și a avut o campanie anti-imigrație accentuată.

În țările din Europa Occidentală partidele politice anti-imigrație și eurosceptice au tendința de a spune propriilor cetățeni că necazurile lor sunt cauzate de imigranți. Și în acest imaginar politic, „emigrantul” vine de oriunde, din afara UE, dar și din țările Europei de Est – cunoaștem acest tip de argumentare falsă la care au recurs și cei din Marea Britanie atunci când au votat ”Leave” la referendumul pentru Brexit. 

Această speculație a emigrantului ca țap ispășitor pentru dificultățile occidentalilor este și la originea încăpățânării constante a cancelarului austriac Karl Nehammer de a fi de acord cu accederea României în spațiul Schengen. Refuzul austriac este un afront pentru români, este o jignire adusă întregii țări.

România a îndeplinit toate condițiile tehnice pentru securizarea frontierelor Uniunii Europene, fluxurile de imigranți nu traversează țara noastră, cifrele arată că gestionăm inclusiv cazurile speciale de trecere ilegală a frontierelor, toate țările europene sunt pentru accesul nostru în Schengen. Cu toate acestea, Viena s-a transformat într-un Gică-contra irațional.

Cu această atitudine, cancelarul austriac a reușit să răstoarne imaginea Austriei în România. Nu știu să fie vreo altă țară europeană despre care românii să își fi construit o imagine mai negativă și asta pentru că resimțim că ni se face o nedreptate, că am depus eforturi, că am cheltuit bani, că am obținut rezultate, iar când să primim ce merităm, Austria s-a bosumflat ne-a întors spatele. 

Toată această atitudine este văzută de o parte dintre conaționalii noștri ca fiind una europeană. Colegii de la AUR deja generalizează și dau vina pe „Europa”. Nu ducem nici noi lipsă de oameni care răspândesc poveștile conspirativ eurosceptice. Gestul Austriei alimentează populiștii și extremiștii din România cu un fel de muniție politică, le dă apă la moară să umfle pânzele euroscepticismului. 

În momentul în care un stat ca Austria nu reușește să discearnă între teme politice interne și teme ce țin de comunitatea europeană, în momentul în care cancelarul austriac pune semnul egal între imigrația ilegală și mobilitatea legală a cetățenilor europeni, populiștii din AUR și de pe lângă ei sunt mai mult decât încântați că le pică o asemenea pară mălăiață. O prostie de la Viena ajunge în acest fel să pună gaz pe focul populismului și euroscepticismului din România.

În fața obtuzității Austriei, noi suntem obligați să găsim două modalități de răspuns. Una prin care să ajungem să-i determinăm pe austrieci să conștientizeze că mai mult pierd prin refuzul României în spațiul Schengen. A doua este cea în care trebuie să contracarăm gogoșile pline cu venin pe care le răspândesc populiștii de la noi. Eu sunt optimist și știu că nu mai este mult până când România va fi primită în spațiul Schengen. 

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau