În România, de prea mult timp societatea a luat-o înaintea statului și a sistemului său birocratic. Am intrat deja de ani de zile în era digitală, în care ne putem gestiona de pe un telefon mobil finanțele personale, cumpărăturile și cele mai importante întâlniri. În România paralelă a birocrației, ni se solicită articole de papetărie precum dosarul cu șină de către diverse instituții, tăiem păduri întregi ca să putem duce documente în copie acelorași instituții care, anterior, ele însele le-au emis. Modernizarea țării, pe lângă autostrăzi, apă și canal în fiecare comunitate, înseamnă și debirocratizare, digitalizare. Adică să îi oferim fiecărui cetățean posibilitatea de a interacționa cu instituțiile publice așa cum o face în toate celelalte aspecte ale vieții sale de zi cu zi. Este o chestiune care ține de normalitate, dar, în aceste timpuri, chiar de bun simț.

Odată cu intrarea în vigoare în 4 iulie 2023 a Legii 9/2023 (pe care am votat-o la rândul meu în Senat la finalul anului trecut), se încheie o reformă profundă pe care Partidul Național Liberal a inițiat-o în ultimii ani și care vizează reducerea birocrației și digitalizarea administrației publice. Este însă un proces de reformă care acum are nevoie de parteneriatul întregii societăți, deoarece obiceiurile vechi dispar foarte greu!

Toți românii trebuie să știe că, din această săptămână, instituțiile publice nu mai pot solicita cetățenilor obiecte de papetărie ori birotică (cel mai cunoscut era dosarul cu șină, prezent în aproape toate demersurile administrative). De asemenea, instituțiile publice nu mai pot solicita documente emise de alte instituții publice! Dacă sunt necesare copii, acestea se fac gratuit. Totodată, copia legalizată a fost eliminată, iar funcționarul va constata pur și simplu conformitatea copiei cu originalul. Orice copie după cartea de identitate solicitată de instituțiile publice poate fi trimisă în format electronic, pe e-mail.

Ale două precizări importante: modelele tipizate de formulare sunt publicate pe site-urile instituțiilor, pentru a fi descărcate, iar pe lângă plata cash, instituțiile publice trebuie să ofere și alte posibilități de plată. Așadar, plata cu cardul va fi obligatorie pretutindeni în sistemul public din România!

Legile inițiate de PNL sub deviza “România fără dosar” înseamnă o victorie a contribuabilului simplu asupra acelor componente învechite ale sistemului public. Înseamnă victoria românilor asupra interacțiunilor uneori umilitoare de la ghișee. Avem astăzi o lege care aduce administrația în vremurile pe care le trăim, care a fost promulgată de Președintele Iohannis la începutul acestui an, dar care de acum, din iulie, se aplică în mod obligatoriu, deoarece au trecut cele 180 de zile pe care instituțiile le-au avut la dispoziție pentru a pregăti implementarea acesteia.

Legea 9/2023 reprezintă doar punctul culminant al procesului de modernizare a legislației începute de Partidul Național Liberal. Au fost operate modificări de substanță și asupra altor acte normative. PNL a legiferat trimiterea de documente online, semnate electronic (OUG 38/2020), a eliminat solicitările de dovezi sau certificări emise de alte instituții (Legea Interoperabilității 242/2022) și de copii ale documentelor emise de alte instituții (Legea 267/2021, de modificare a OUG 41/2016).

O mare victorie în mandatele liberale de la Ministerele Digitalizării și Afacerilor Interne a constituit-o eliberarea cazierului judiciar online către orice cetățean român, care este deja funcțională! Serviciile consulare au fost digitalizate, o mare cerință a românilor din Diaspora.

Ghiseul.ro este astăzi o aplicație de mobil extrem de performantă, care permite nu doar achitarea de taxe și impozite, dar și accesare mai multor servicii publice!

Din punct de vedere legislativ, așadar, PNL a operat toate aceste modificări. Trebuie să ne asigurăm de acum, cu toții, că sunt și implementate pretutindeni. Astfel, îi încurajăm pe toți cei cărora le mai sunt cerute dosare cu șină, diverse alte obiecte de papetărie sau copii după documente, să trimită prefectului o sesizare cu situația întâmpinată. Toți prefecții au fost informați despre aceste schimbări și sunt obligați să ia măsuri dacă legea nu este aplicată! Portalul https://romaniafaradosar.ro/ conține link-uri directe către toate prefecturile din România unde se pot depune aceste sesizări.

Oferim, în același timp, prin intermediul aceleiași platforme digitale, sprijin oricărui funcționar public din România care are nelămuriri sau care întâmpină probleme în aplicarea legii debirocratizării și digitalizării administrației publice.

Toate legile adoptate în Parlamentul României privesc cetățenii și au un impact direct sau indirect în viața lor mai devreme sau mai târziu. În cazul Legii 9/2023, impactul este unul imediat și îi privește pe toți românii acum. Fără un parteneriat onest între stat și cetățean, între noi, ca legislativ, și românii care ne-au încredințat acest mandat reformele rămân doar pe hârtie. Acesta este motivul pentru care noi, ca liberali, ne implicăm în acest proces de conștientizare a tuturor modificărilor care privesc interacțiunea cetățeanului cu instituțiile publice. O lege are viață cât timp este aplicată corect, iar eventualele derapaje sunt sancționate!

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau