Ieri am continuat, cu emoție, la Moșna, campania #EducatiePrinCultura dedicată în special tinerilor din mediul rural. Am mers cu câteva mici daruri constând în cărți potrivite vârstei celor 45 de elevi de clasa a VII-a și a VIII-a și le-am vorbit despre istorie, tradiții, credință și cum toate acestea la un loc ne definesc identitatea națională.
Săptămâna „Școala altfel“ ne-a prilejuit și o discuție despre obiectivele de patrimoniu material cele mai de preț ale comunității: cetatea dacică de la Moșna unde au fost descoperite mai multe resturi arheologice datate din secolele III-II î.Hr și biserica „Sfinții Voievozi” (secolul al XVIII-lea).
I-am rugat pe copii să își descrie comunitatea lor într-un singur cuvânt, astfel încât acesta să fie suficient de atractiv și de reprezentativ pentru a atrage turiști din toate colțurile țării la ei în Moșna.
Ca fost dascăl, dar și ca istoric, pentru mine aceste întâlniri au o încărcătură emoțională deosebită. Sunt tineri extraordinari care poate nu beneficiază de toate resursele pe care traiul într-un mare oraș le pune la dispoziție, și cu atât mai mult avem o obligație față de ei și față de întreaga comunitate în care trăiesc. Apreciez eforturile pe care colectivul de profesori de la Școala din Moșna le face pentru ca aceștia să primească o educație cât mai bună, la fel ca și pe cele ale colegului meu primar Georgel Popa, care alocă timp, energie și resurse școlii din localitate.
De câțiva ani, primarul Popa organizează în colaborare cu satul Capaclia din raionul Cantemir din Republica Moldova „Festivalul Moldovenilor“, cu implicarea colectivelor folclorice de pe ambele maluri ale Prutului. Cele două localități, prin primarii lor, au accesat în 2020 un proiect de cooperare transfrontalieră care vizează promovarea culturii locale și păstrarea patrimoniului istoric. O inițiativă demnă de toată lauda!


