Rolul unui parlamentar, așa cum îl privesc eu, nu se poate rezuma strict la activitatea săptămânală din fișa postului, ci el trebuie să fie un membru implicat al comunității. De la preluarea mandatului meu mi-am propus să dezvolt o serie de programe și activități destinate în special copiilor din mediul rural, sub titlul „Educație prin cultură“.

Deși Constituția României garantează accesul la cultură, în fapt, comunitățile vulnerabile intră prea rar în contact cu evenimentele de profil și cu cele mai noi cărți care apar. Școala face eforturi, însă arareori mai rămâne timp și pentru altceva decât programa școlară, încă foarte încărcată. În lipsa educației și a culturii, un popor își pierde identitatea, iar tinerii care sunt privați de acestea nu vor putea avea un viitor în care să își asigure un venit decent pentru ei și familia lor.

În siajul Zilei Naționale a Lecturii, m-am întâlnit cu elevii de la Școală Gimnazială “Ștefan cel Mare” Dancu pentru un dialog sincer și captivant, prin colaborarea cu doamna director Mariana Melinte. Am discutat despre importanța cititului, istorie, eroi și mesajele din cărți pe care le putem folosi în propria viață. Am avut șansa să le dăruiesc câteva cărți care să-i țină “ocupați” în perioada următoare, iar ei mi-au oferit prilejul plin de bucurie de a citi împreună, de a-mi transmite din curiozitatea și setea lor de cunoaștere. Promovarea culturii scrise în rândul tinerilor trebuie făcută permanent, pentru că o carte dăruită, un îndemn la lectură, un sprijin pentru a facilita accesul la o bibliotecă pot fi tot atâtea șanse pentru un viitor mai bun.

Săptămâna trecută am avut ocazia să revin în vizita la copiii din Centrul de Servicii Sociale Bucium. Fiind și vacanță școlară, am profitat de oportunitate pentru a dialoga și prin teatru, așa că i-am chemat alături de mine pe actorii minunați de la Compania Andirino. A rezultat un savuros spectacol de teatru despre aventurile lui Păcală de care tinerii au fost încântați.

Am fost bucuros de prezența în mijlocul lor, de energia și deschiderea de care au dat dovadă. Le mulțumesc pentru discuții, pentru oportunitatea de a vizita atelierul de activități de recreere pe care îl au (fac niște lucruri deosebit de frumoase acolo) și pentru timpul petrecut împreună. Mulțumiri conducerii și personalului pentru această șansă! A fost pentru mine încă un pas în proiectul personal pe care mi l-am propus de anul trecut: #educațieprincultura.

„Educație prin cultură“ este un proiect despre nevoia de a sprijini actul educațional prin orice formă de cultură. Nu este doar un slogan, ci un instrument pe care îl avem la dispoziție pentru a modela comportamente, forma valori și de a deschide setea de cunoaștere la elevi și tineri, mai ales la cei care au cea mai mare nevoie.

Întâlnirile din cadrul acestui proiect, fie că a fost vorba despre elevi mai mici sau mai mari, despre piese de teatru sau serii de lectură, îmi întăresc convingerea că un astfel de demers ar putea fi un proiect de țară de care atât educația cât și domeniul cultural au atâta nevoie.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau