Dincolo de angajamentele din campaniile electorale, adevăratele intenții ale oamenilor politici privind importanța pe care o acordă unui domeniu sau altul de activitate este ilustrată prin sumele pe care  le alocă în momentul în care se construiește bugetul fie el al unei unități administrative sau al unei țări. Bugetul național arată în mod evident direcția în care dorește să ducă un guvern o țară ori, întrebarea care apare astăzi în mintea celor care trăiesc în România reală este unde vrea PSD să ducă România. În locul unor măsuri economice care să consolideze micile progrese din anii 2015, 2016 am asistat cu toții în ultimii doi ani la promisiuni numeroase pentru diferite categorii salariale, oferirea de pensii speciale și beneficii de tot felul prin care partidul lui Liviu Dragnea a vrut să arate grija deosebită față de cetățenii acestei țări. Câtă legatură este între toate acestea și ceea ce economiștii numesc productivitatea muncii este o altă discuție.

         Pozând într-un partid preocupat de soarta tuturor cetățenilor acestei țări, P.S.D. apropie tot mai mult România de momentul în care puțini vor scăpa de consecințele dezastruoase ale măsurilor economice inițiate și implementate de marii lor strategi. Dorind să asigure o anumită liniște socială prin care să abată atenția de la principala și adevărata lui preocupare și anume să scape de închisoare, Liviu Dragnea a avut grijă să susțină un prim ministru docil, ignorant nu doar în materie de politici economice și care să devină un bun subiect de bancuri. Ne-am apropiat în felul acesta de epoca lui Nicolae Ceaușescu în care bancurile cu el și soția lui erau parcă inventate din dorința de a acoperi din erorile economice sau politice comise periodic.

        Finalul de an a prins pe cel care se crede deja tătucul României preocupat să asigure premierului marionetă o majoritate care să-i permită să rămână la Palatul Victoria dar fără a putea vorbi credibil despre mierea și laptele care vor curge pe străzile României în 2019 din cauza lipsei unui proiect de buget. Știm cu toții cifrele din statistici nu arată deloc bine. Nu trebuie să fii specialist ca să înțelegi că lucrurile nu stau deloc bine când în primele zece luni ale anului 2018 bugetul statului cheltuise cu 2,1 miliarde lei mai mult decât a produs, iar execuția bugetară la 11 luni, publicată de ministerul de Finanțe, prezintă un avans al deficitului bugetului consollidat de 5,1 miliarde lei, adică mai mult decât dublu, în comparație cu lunile anterioare.

                  Retorica politică găunoasă din ultimul timp folosită de Liviu Dragnea și valeții săi poate fi bună pentru a se mai menține un timp la putere dar joaca cu economia este una periculoasă pentru întreaga țară. Oricât de mult ar mai vorbi astăzi PSD la fel ca PCR în 1989 despre complotul orchestrat de forțele străine ostile României, doar el în calitate de partid de guvernare este vinovat pentru depășirea deficitului bugetar de 2,6% din PIB, propus de Programul de guvernare pentru 2018. Când autorul real al tuturor estimărilor eronate și al prognozelor false, Darius Vilcov nu are o responsabilitate politică măcar concretă el fiind doar consilierul Vioricăi Dancilă nu trebuie să ne mai mire mersul pe întuneric al unui întreg guvern. Toate acestea au fost însoțite de lipsa oricărui dialog cu opoziția parlamentară, sindicate și specialiștii din economie care lucrează la firul ierbii.  Improvizația pare să fie cuvântul de ordine care sa ghideze activitatea guvernului Dragnea-Vâlcov astăzi, iar faptul acesta este dovedit nu doar de lipsa unui proiect de buget la această oră. Punerea pe tapet pe ultima sută de metri a anului trecut a taxei pe lăcomie și schimbarea șefului ANAF sunt doar două expresii ale nevoii de acoperire a unei găuri bugetare pe care începem să o intuim.

               Declarația președintelui Klaus Iohannis prin care atrage atenția asupra gravității situației în care ne aflăm din cauza neadoptarii la această oră a bugetului poate fi interpretatat de aparatul de propagandă al PSD ca fiind un alt episod al luptei președintelui României cu Liviu Dragnea. Când însă Florin Georgescu, prim-viceguvernator și fost lider marcant PSD vorbește deschis despre consecințele devastatoare pentru întreaga economie nu doar pentru sectorul finaciar al taxei numite pe lacomie și nimeni din PSD nu reacționează te întrebi dacă în partidul aflat astăzi la guvernare chiar nu mai vede și nu mai aude nimeni glasul tot mai încet al unei economii sugrumate de birocrație și taxe. Ce nu vrea să înțeleagă astăzi Liviu Dragnea, cel care se tot străduie să pună genunchiul său pe gâtul unei țări întregi este că oricât de mult l-ar asculta colegii din partid, avocatul poporului, unii membri ai Curții Constituționale etc, cu toții preocupați să-i satisfacă toate poftele, economia de piață are propriile reguli.

Când nu ești preocupat să înțelegi măcar regulile minime ale funcționării economiei, blocajul financiar, creșterea fiscalității, evoluția negativă a cursului de schimb, scumpirile la carburanți, electricitate îți pot apărea ca elemente caracteristice unei alte galaxii iar România să-ți pară un paradis asemănător cu cel din Brazilia. Zâmbetul sadic al celui care se crede tătucul României de astăzi chiar și în clipa în care explică absența bugetului pentru 2019 seamănă tot mai mult cu zâmbetul unui gropar care după ce mai pune o ultimă lopată peste un sicriu își freacă bucuros palmele pentru că a mai făcut rost de banii necesari unui pahar de rachiu.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau