Deși actualul PDG al SRTV a avut de la începutul mandatului său susținerea politică și voturile PSD din Parlament am crezut – până ieri – în faptul că există din partea doamnei Doina Gradea o minimă conștientizare a faptului că TVR a trecut prin suficiente scandaluri publice, care au dus la pierderea credibilității, pentru a mai avea nevoie de altele. În același timp am sperat că Doina Gradea înțelege faptul că există la nivelul actualului C.A. disponibilitatea fiecărui membru de a contribui, după experiența și energia lui, la relansarea SRTV. Ieri, am înțeles că lucrurile nu stau deloc așa.
Solicitarea unui număr de cinci membri ai C.A., printre care mă număr, de a purta o discuție clară, separată de restul problemelor cotidiene din activitatea SRTV, cu privire la modalitatea prin care a încetat contractul dintre SRTV și producătorul emisiunii Starea Nației, a fost acceptată de Doina Gradea, care a convocat membrii consiliului într-o ședință extraordinară. Convocarea ședinței venea la capătul mai multor încercări ale unor membri din cadrul C.A., de a vedea prevederile contractului amintit, fără clauzele financiare, pentru a constata în ce măsură motivele care au stat la baza rezilierii contractului, de către Comitetul Director al SRTV, în mod unilateral, au fost întemeiate.
Refuzul PDG al SRTV de a pune la dispoziția membrilor C.A. contractul dintre cele două părți e de neînțeles, în condițiile în care domnul Dragoș Pătraru și-a exprimat în scris acordul pentru a fi pus la dispoziția C.A. acest contract. Pentru noi, cei care am solicitat convocarea ședinței de ieri (20 iulie), urgența a fost generată de o realitate și anume aceea potrivit căreia emisiunea Starea Nației a fost una din cele cu o audiență însemnată, care a adus un număr important de telespectatori spre TVR. Întreruperea colaborării cu Dragoș Pătraru, în aceste condiții, impunea din punctul nostru de vedere o analiză serioasă. Când vorbim de o chestiune ce ține de interesul public, pasiunile sau supărările personale, ca și interesele individuale trebuie lăsate pe locul doi.
După amânări repetate, reprezentanta PSD din fruntea TVR a recurs ieri la o nouă stratagemă. Mai întâi a semnat convocarea unei ședințe extraordinare pentru o zi în care știa că este în concediu de odihnă, ceea ce demonstrează intenția ei de a nu oferi explicații pentru situația creată. Mai mult, lipsa de bunăcredință a fost evidentă și prin nedesemnarea unui înlocuitor, deși era obligația domniei sale. În plus alți doi reprezentanți ai PSD, împreună cu reprezentantul Guvernului Dragnea-Dăncilă, precum și reprezentantul minorităților, altele decât cea maghiară, nu au fost prezenți la ședință, neexistând astfel cvorum-ul necesar desfășurării. Blocarea în felul acesta a demersului nostru a presupus consumarea unei energii demne de o cauză mai bună.
Am asistat ieri la o încercare reușită din partea Doinei Gradea de blocare a unei ședințe a C.A., care avea drept obiectiv rezolvarea unei situații ce aduce grave prejudicii de imagine și nu numai, SRTV. Faptul că actualul PDG are o imagine aparte asupra modului de exercitare a meseriei de jurnalist este o chestiune gravă, dar lipsa de interes pentru a evita escaladarea unui conflict intern este din punctul meu de vedere sub demnitatea funcției ocupată astăzi de către Doina Gradea.
O întreb pe această cale pe Doina Gradea: aceasta este viziunea managerială prin care crede că poate fi relansată SRTV? Poate o astfel de atitudine să contribuie la coagularea profesionalismului angajaților SRTV, în lupta pentru impunerea pe piața mass-mediei românești?