Când statul are probleme bugetare serioase, situație în care suntem și noi acum, ies la iveală și celelalte probleme sociale fie ele sectoriale sau structurale. Iată, una dintre problemele identificate de specialiști este procentul mic de forță de muncă activă.

Desigur, nu este o noutate, cunoaștem de ceva vreme că numărul celor care contribuie la bugetele de asigurări sociale și de sănătate ar trebui să fie mai mare ca să putem susține populația inactivă pe piața muncii (elevii și persoanele ieșite la pensie). Dar când refaci un „screening” social pentru a vedea unde ai probleme și aceasta despre care vorbesc iese din nou la iveală, consider că este necesară adoptarea unui plan de măsuri prin care să încurajăm tinerii să se angajeze.

Orice țară are probleme mari dacă persoanele tinere aleg inactivitatea sau amână intrarea pe piața muncii. Vă pot spune ce am văzut că fac alte state în cazuri similare. În Germania, Franța sau Anglia lucrurile s-au desfășurat după un traseu firesc. Au constat autoritățile că au această problemă, și-au propus să intervină prin măsuri care să ducă la creșterea procentului populației active. Au organizat sesiuni de întâlniri în care au invitat specialiști în resurse umane, sociologi, economiști să propună idei și măsuri, apoi cu aceste informații au gândit o strategie, au venit cu inițiative legislative care aveau la bază planuri de comunicare, facilități la angajarea tinerilor, sprijin logistic pentru zonele în care inactivitatea era ridicată.

Și noi trebuie să ne întrebăm cum ar putea statul să convingă măcar un procent din acești oameni să se angajeze? Ce îi oprește pe tineri în special să lucreze? Ce stimulente ar trebui și în ce condiții să fie acordate?

Să inițiem o asemenea discuție, este neapărat nevoie de ea. În condițiile în care demografic suntem în scădere și numărul de angajați este mic, în condițiile în care suntem țara cu cea mai mare emigrație pe timp de pace din lume, am ajuns statul din Europa cu cel mai mic număr procentual de populație activă corelată la populația inactivă care trebuie susținută.

Avem nevoie de măsuri, dar ca să luăm astfel de măsuri ne trebuie idei bune și un plan bun. Și trebuie să facem aceste lucruri repede!

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau