Arta și cultura au reprezentat peste 1 trilion de dolari din economia Statelor Unite, în 2021, conform datelor recente oferite de guvernul american. Valoarea economică adusă de industriile artistice şi culturale a crescut cu 13,7%, în condițiile în care 4,9 milioane de oameni au fost angajaţi în aceste sectoare în anul menționat.

Cifrele spun un lucru foarte important, pe care l-am tot repetat și care trebuie înțeles de toți factori de decizie din România: cultura poate produce bani, poate produce dezvoltare economică, dacă este susținută și implementată profesionist.

Beneficiile unei vieți culturale puternice sunt multiple: contribuie, alături de școală, la educarea societății, la formarea valorilor și competențelor, dezvoltă comuniunea între oameni și aduce profit economic.

Iar cifrele arată că acest lucru este valabil și în România. Sectoarele culturale și creative aduc între 3 și 6% din PIB. Dar se poate și mai mult.

Așadar, trebuie să depășim ideea că sectorul cultural doar consumă bani. Este falsă. Cultura produce bani și este la fel de profitabilă – financiar și uman – la fel ca multe alte sectoare economice.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau