Activitatea de parlamentar are două componente, așa cum este cunoscut în bună măsură, dar cred că este bine să reamintim, face parte din educația democratică și o bună cultură politică. 

Pe deoparte este munca din Parlament, discuțiile pe legi și activitățile din comisii, proceduri în bună măsură birocratice și lente, dar care au rostul lor de a oferi timp de reflexie și justă măsură tuturor deciziilor care se iau și care ajung să se transforme în legi sau articole de lege. Democrația presupune acest tip de dezbateri și discuții și este un mijloc verificat în timp de a limita deciziile pripite, arbitrare sau voluntariste. 

În calitate de senator am proiecte clare pentru care am promis oamenilor că mă voi lupta. De exemplu, tocmai am trecut prin Comisia de Cultură și Media a Senatului proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și pentru modificarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului. A propune astfel de modificări legislative care să rezolve probleme reale și a te asigura că ele vor parcurge toate etapele și vor trece prin comisii și vor ajunge la vot și vor trece – este partea aceea invizibilă de multe ori a politicii parlamentare.

Pe de altă parte, este munca din teritoriu, vizitele în orașele și comunele din județ, este participarea la evenimentele la care am onoarea să fiu invitat și bucuria să particip. În fiecare sfârșit de săptămână îmi reîncarc bateriile mergând pe teren și vorbind cu oamenii. Într-o zi la Hârlău, în alta la Plugari, altă zi la Țibana sau Scânteia și tot așa. Sunt mai mult decât niște simple vizite pentru că am posibilitatea să mențin în acest fel legătura directă cu oamenii, să nu fiu doar un parlamentar într-un fotoliu de senator. 

Schematic vorbind, nu este neapărat o chestiune de a culege probleme din teritoriu și de a merge în Parlament pentru a le rezolva – asta este o prejudecată despre rolul parlamentarului, pentru că de foarte multe ori problemele expuse la astfel de întâlniri țin de administrația locală sau de justiție sau de cultura comunitară – ci este o abordare în care parlamentarii rămân la curent cu problemele generale al comunității, rămân cu picioarele pe pământ. Și, da, uneori sunt și probleme care sunt de competența sau de puterea lor.

Tuturor celor cu care mă întâlnesc la fiecare sfârșit de săptămână și care îmi destăinuiți din problemele cu care vă confruntați, vă asigur că vă ascult, vă pot îndruma sau poate chiar am soluții la doleanțele voastre, vă asigur că niciodată nu e în zadar să vorbiți cu mine și vă mulțumesc pentru că o faceți.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau