Comisia de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal condamnă vehement incalificabilul act de vandalizare a 73 de morminte din cimitirul evreiesc al orașului Huși. Considerăm că astfel de gesturi pot avea consecințe profund negative, în contextul unui climat politic oricum extrem de tensionat, în care elementele de retorică naționalistă au fost puse în circulație de ceva timp de lideri importanți ai PSD.

Fenomene precum antisemitismul, xenofobia sau șovinismul au provocat de-a lungul istoriei traume ireversibile, care au zguduit destinul unor națiuni sau minorități, etnice, religioase, sexuale. România, din nefericire, a cunoscut inclusiv experiența Holocaustului, dar valorile actuale ale lumii noastre, democrate și liberale, sunt incompatibile cu această viziune anacronică. 


PNL solicită autorităților statului român să intervină ferm pentru depistarea făptuitorilor, sancționarea oricăror derapaje și cere măsuri concrete de prevenire a extremismului de orice natură. Ministerul de Interne nu poate fi preocupat în această țară doar să lupte cu protestatarii din Piața Victoriei sau din alte locuri publice în care românii se adună pentru a protesta împotriva abuzurilor PSD. În aceste condiții, cerem ministrului Carmen Dan să se trezească și să prezinte public măsurile luate până în acest moment cu privire la vinovații pentru acest sacrilegiu. De la Ministerul Culturii trebuie să recunoaștem că nu ne așteptăm la vreo reacție, așa cum nu s-a întâmplat nici în alte cazuri în care elemente ale patrimoniului cultural național au fost distruse.

Ca liberali, nu putem accepta încercările de glorificare a mareșalului Ion Antonescu, vinovat de deportarea și moartea groaznică a unui număr imens de evrei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În egală măsură, condamnăm și atitudinea recentă a viceprimarului general al Capitalei, fost membru de vază al PSD, astăzi doar susținător al Gabrielei Firea, atitudine ofensatoare și sfidătoare la adresa memoriei istorice a comunității evreiești din țara noastră. 

Comisia de Cultură, Culte și Minorități a PNL își exprimă dorința și speranța că majoritatea cetățenilor români se manifestă astăzi în acord cu principiile liberale ale deschiderii și toleranței, singurele posibile pentru un prezent armonios în cadrul lumii în care trăim. Astfel de acte trebuie izolate, pentru a nu distruge ceea ce am reușit să clădim, nu fără dificultate, în ultimele decenii, respectiv o atitudine care să genereze colaborare și înțelegere între toți cetățenii, indiferent de apartenența lor etnică sau religioasă.

Biroul de Presă
Comisia de Cultură, Culte şi Minorităţi a PNL

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau