Comunicat de presa – Distrugerea sitului de la Micia

0
1063
„Situl de la Micia este o nouă dovadă a felului în care MCIN distruge patrimoniul național”

 Liviu Brătescu, președintele Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal, condamnă indolența celor doi miniștri din cabinetul Dăncilă, Vasile-Daniel Breaz și Alexandru-Răzvan Cuc, prin care aceştia distrug unul dintre cele mai importante situri romane din țară, cel de la Micia. 
La Micia s-a aflat un castru roman cu așezarea adiacentă, unul dintre punctele importante ale vieții daco-romane de la nord de Dunăre. O serie de săpături sistematice au arătat bogăția sitului, care este format din castru, alături de o așezare civilă, băi romane și un amfiteatru. 

Recent, Ministerul Culturii și Identității Naționale a emis mai multe autorizații de cercetare preventivă a sitului, pentru efectuarea descărcării arheologice în vederea realizării unui tronson de cale ferată prin centrul sitului.

Este încă o dovadă a faptului că incompetența guvernanților nu are limite! Din postura sa de conducător al MCIN, Daniel Breaz comite o greșeală după alta, mutilând ceea ce ar trebui să apere: cultura națională. Aici ne referim la lipsa politicilor culturale și la felul în care a gestionat problema sitului de la Micia”, a declarat liderul liberal. 

Istoricul Liviu Brătescu arată că „traversarea sitului de calea ferată va duce la dispariția sa. Dar lucrurile acestea nu contează pentru cei care au ajuns să ne conducă acum. Incompetența și necunoașterea legilor duc la momentul în care MCIN, din poziția sa de autoritate tutelară, refuză să asculte argumentele specialiștilor și ia măsuri abuzive”.

Conform legii, în urma descărcării de sarcină arheologică a unui teren se reintroduce arealul dat în circulație și pot fi făcute construcții pe el. Însă avizele emise vorbesc numai de supraveghere arheologică. 

Această ilegalitate face ca arheologii să nu poate face mai nimic, constructorul având mână liberă în a acționa după bunul său plac. Ignoranța și necunoaşterea legilor au dus la o complicitate între Breaz și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Cel mai simplu este să emită discursuri sforăitoare, însă în fața argumentelor specialiștilor nu fac altceva decât să bage capul în nisip”, subliniază cercetătorul Liviu Brătescu. 

Președintele Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a PNL mai adaugă: „În acest moment suntem conduși de oameni fără viziune și fără cunoștințe, mai preocupați să vorbească la televiziuni despre aducerea aurului decât de a-și face treaba. Prin urmare, cei doi miniștri aruncă responsabilitatea asupra autorităților locale. Ceea ce este încă o dovadă a lipsei de cunoștințe, a iresponsabilității lor și a disprețului cu care PSD-ul tratează o țară întreagă, un întreg trecut și mai ales un viitor întreg. După dezastre precum cel de la Capidava, prejudiciile aduse patrimoniului arheologic revin MCIN. Domnule Breaz, e momentul să vă faceți treaba!”.

Liviu Brătescu
Președinte
Comisia de Cultură, Culte şi Minorităţi a PNL
contact@liviubratescu.ro
0722.785.564

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau