Un an încărcat electoral nu este ușor de gestionat. Alegerile înseamnă competiție, implicare, luptă pentru putere, emoție publică și probabil cel mai însemnat element dintr-o democrație. Dar a gestiona în același an patru tipuri de alegeri din care trei să fie îngrămădite în toamnă, cu tot atâtea perioade de campanie electorală – este mult prea complicat.

Decizia de a comasa alegerile este în acord cu obiectivul acestei alianțe – stabilitatea țării. În același timp, în contextul de securitate internațională, PNL consideră că e importantă o coerență a actului de guvernare, o stabilitate și o predictibilitate în ceea ce privește orientarea euroatlantică a României.

Sunt tot felul de critici care duc discuția spre zona de partizanat politic, dar comasarea este de fapt o măsură care ține de o eficiență democratică, de grija pentru asigurarea legitimității, de atenția pe care o acordăm realismului electoral care ne spune că trei campanii electorale și tot atâtea scrutinuri în aceeași toamnă ar fi prea mult.

Comasarea înseamnă eficiență politică, eficiență electorală, eficiență democratică. Să ne mai și reamintim că a fost o perioadă lungă în care în România alegerile parlamentare se desfășurau în același timp (erau comasate) cu alegerile prezidențiale.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau