Orice mărire de taxe și impozite acum, la mijlocul anului, cu scopul de a acoperi gaura bugetară generată de fostul ministru PSD de finanțe, Adrian Câciu, pe baza unor proiecții nerealiste privind colectarea veniturilor la Bugetul de Stat în acest an este din start eronată. Încalcă atât principiile în vigoare de fiscalitate, între care cel mai important este predictibilitatea, precum și promisiunile pe care le-am luat în fața cetățenilor atunci când am operat, de la 1 ianuarie, modificările de fiscalitate anunțate cu 6 luni înainte, în vara anului trecut.

Sunt conștient de pericolul pe care deficitul bugetar îl reprezintă pentru situația macroeconomică și că banii vor trebui luați de undeva pentru a putea să rămânem în limitele convenite cu Comisia Europeană, țara noastră fiind deja în procedura aplicabilă deficitelor excesive. România trebuie să ajungă într-un timp rezonabil la 3,3% din PIB deficit. În același timp, PNL le-a atras partenerilor noștri de guvernare atenția asupra faptului că proiecția încasărilor la Buget pentru anul în curs este una nerealistă. La acel moment, ministrul social-democrat al Finanțelor ne-a explicat faptul că își asumă proiecția și că e o decizie politică a partidului pe care domnia sa îl reprezenta în Executiv. Problema este că acest buget despre care avem astăzi dovada că a fost unul fantezist, a antrenat cheltuieli din partea instituțiilor guvernamentale, au început licitații și vin scadențele plăților. Iar banii din vistieria statului nu acoperă nici pe departe toate nevoile.

Există câteva marote pe care cei de la PSD le tot aduc în spațiul public. Despre una dintre ele, de această dată, nu au mai zis nimic: impozitul progresiv, pe care PNL, ca avocat total al cotei unice, nu îl susține în nici o formă. Revine însă ideea impozitării cu 1% a cifrei de afaceri a companiilor mari, o idee care va ajunge să penalizeze tot românii simpli angajați ai acestor firme, care și-ar putea regândi planurile de afaceri și chiar recurge la disponibilizări.

O altă dorință pe care PSD o are este aceea de a desființa facilitățile fiscale dedicate sectorului IT, o altă idee cu care noi, liberalii, nu suntem sub nici o formă de acord. Între timp, mai sunt și alte idei analizate, dar toate presupun biruri mai mari pe cea mai dinamică zonă a societății: clasa de mijloc, întreprinderile mici și mijlocii, profesii liberale. Mi se pare o abordare greșită și o spun fără nici o rezervă!

Din păcate, astăzi avem de găsit bani pentru a acoperi gaura lăsată de imaginația debordantă a domnului Câciu, iar nu din motive de solidaritate socială, așa cum încearcă partenerii noștri de guvernare să ne convingă printr-o narațiune cusută cu ață albă!

2022 a fost un an complicat, cu o criză a prețurilor la energie care a venit fără să o fi putut prevedea, precum și cu o inflație galopantă. În mod paradoxal, aceste două crize au adus la bugetul de stat sume suplimentare colectate în special din TVA. Au fost bani pe care domnul Câciu a crezut că se poate baza și în acest an, deși aceștia proveneau dintr-o situația excepțională. Inflația se domolește și va ajunge la finalul acestui an la o singură cifră, iar prețurile la energie s-au stabilizat. Au scăzut și încasările la bugetul de stat.

Domnul Câciu a mai operat și cu prezumția că dacă mărești impozitele cu un leu, încasezi tot un leu în plus. Nimic mai fals! Impozitele crescute determină fenomene cunoscute: de la regândirea planurilor de afaceri, insolvențe ori falimente și până la sporirea economiei gri sau negre.

Mi se pare nedrept faptul că azi ar trebui să plătim cu toții fantezie bugetară a domnului Câciu. Alături de colegii mei din PNL, am încredere că vom reuși să găsim o soluție care să nu afecteze antreprenoriatul și clasa de mijloc din România, care constituie coloana vertebrală a economiei noastre. Avem de îndeplinit reformele fiscalității, cuprinse în mod clar în PNRR, alături de digitalizarea ANAF-ului. Combinate, aceste două elemente vor aduce încasări suplimentare la buget și vor reașeza sistemul nostru de taxe și impozite. Orice mișcare bruscă, orice creștere de taxe făcută fără nici o analiză temeinică, va conduce la o situație în care, iarăși, paradoxal, vom încasa și mai puțini bani la bugetul de stat. E pur și simplu cum funcționează economia într-o țară cu o piață liberă!

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau