Ce ne-a transmis de fapt Darius, portavocea penală a guvernului Liviu Dragnea

0
921

Pentru PSD condus de un președinte condamnat la închisoare cu executare în primă instanță, al cărui obiectiv central al activității sale pare să devină violarea justiției și a legilor acesteia, menținerea în postura de consilier economic al primului ministru, al lui Darius Vâlcov, condamnat și el în primăvara acestui an, tot în primă instanță, reprezintă o chestiune de normalitate și nu de sfidare a bunului simț al cetățenilor acestei țări. Dacă ne gândim la sentința lui Darius Vâlcov și la cazurile pentru care, în viața politică a țărilor cu democrație consolidată, își dau demisia lideri politici marcanți, realizăm din nou diferența uriașă între România condusă de PSD-ul lui Liviu Dragnea și alte state europene.

Într-o perioadă în care același partid social-democrat încearcă să croiască legi cu ajutorul cărora șmecheriile lor financiare să nu mai fie pedepsite, creierul guvernului Liviu Dragnea, Darius Vâlcov, își face apariția și ne luminează cu privire la viitorul luminos al României conduse de PSD.

Amestecând ironiile și chiar bancurile referitoare la capetele sale de acuzare, în baza cărora a primit o condamnare cu o prefăcută modestie, acesta își delimitează atribuțiile în cadrul guvernului doar la cele cu privire la sfătuirea celui mai incompetent prim-ministru postdecembrist al României. Respingând ideea arhicunoscută, potrivit căreia el este ajutorul dirigintelui Liviu Dragnea în evaluarea miniștrilor din cabinetul condus formal de Viorica Dăncilă, Darius Vilcov joacă rolul de liniștitor al îngrijorărilor firești ale celor mai mulți dintre români, dar anunță senin și ceea ce va urma și anume  că: „întotdeauna, după creștere, urmează o criză”. Liniștea afișată de Vâlcov când vorbește despre existența banilor necesari pentru plata salariilor și a pensiilor ascunde lipsa oricăror proiecte investiționale serioase. Ceea ce nu spune primul ministru din umbră al guvernului PSD este un lucru simplu: lipsa investițiilor și suprataxarea din acest moment a economiei românești vor duce – în cazul în care va fi continuată – la o presiune extraordinară asupra bugetului de stat, cu efecte greu de anticipat în acest moment.

Ieșit să suplinească incapacitatea celei care joacă rolul de prim-ministru, Viorica Dăncilă, Vâlcov arată cu degetul pentru expresia fidelă a unei guvernări haotice și din punct de vedere economic, ne gândim evident la ROBOR, nu spre Soros sau spre vreun dușman extern, ci spre unul intern de această dată și anume un număr de nouă banci aflate într-un soi de înțelegere economică cu scopuri clar definite. Nu ne spune numele lor, dar suspiciunea și neîncrederea este aruncată cu dibăcie.

Faptul că în 2018 procentul din venitul brut care merge la stat a crescut de la 28% la 40%, fenomen însoțit de un  deficit record și de cele mai mici procente alocate investițiilor, nu reprezintă o preocupare pentru cel devenit de mai multă vreme portdrapelul guvernului Dragnea – Dăncilă.

Marea prezentare a succeselor PSD realizată de Darius Vilcov vine și cu ceea ce el singur anunță a fi o adevărată explozie a programului de guvernare al PSD. Explozia aceasta, anunțată aseară, aruncă în fața ieșenilor și a moldovenilor în general o schijă uriață. Cu seninătatea-i caracteristică, Vâlcov ne anunță faptul că proiectul vital pentru evoluția Moldovei în următorii ani, respectiv autostrada Iași–Târgul Mureș va avea doar forma ei prescurtată și anume Târgu Neamț – Iași- Ungheni, printr-un parteneriat public–privat, posibilitatea accesării unor fonduri europene rămânând suspendată. În felul acesta, proiectul care ar scoate Moldova din sărăcie devine caricaturizat de un guvern care a umilit Iașul și Moldova de mai multe ori, din 2016 până astăzi. Un comportament de acest tip este posibil în clipa în care parlamentari ai Iașului apelează la diferite giumbușlucuri în momentul în care este nevoie de o atitudine tranșantă, precum votarea bugetului sau o moțiune de cenzură. Alături de ei liderul suprem al județului, Maricel Popa se bucură de fiecare dată când poate face o nouă fotografie cu Viorica Dancilă sau când Liviu Dragnea îi zâmbește șmecherește pe sub mustață.

Dacă la declarația lui Darius Vâlcov, cu gândul la vreo plajă însorită și el, adăugăm  afirmația inconștientă a ministrului transporturilor despre pericolul cauzat de existența și nu de lipsa unor autostrăzi în România, putem vedea cum PSD, liniștit de succesul repurtat pe tema legilor justiției, manifestă un calm înspăimântător față de decalajul tot mai evident dintre Moldova și restul țării, tocmai ca urmare a politicilor economice și sociale promovate în lungile perioade de timp în care s-a aflat la guvernare.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau