…am fost întrebat de curând asa că răspund. 

 

Dinamica socială și politică a ultimilor ani arată cu destulă claritate faptul că, în ciuda dezamăgirilor sesizate la nivelul electoratului român din cauza distanței create între promisiunile din campaniile electorale și realizările guvernamentale, există o mare așteptare cu privire la apariția unor lideri care să aibă o altă abordare asupra provocărilor cotidiene, dar și o viziune asupra direcției în care trebuie să meargă România. Din acest motiv, considerând că vremea programelor elaborate în laborator sau undeva la centru, oriunde ar fi plasat acesta, a trecut, am considerat – împreună cu membrii Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități – ca fiind datoria noastră să avem întâlniri periodice, în întreaga țară, cu operatori culturali independenți și oameni care și-au asumat conducerea unor instituții de cultură, pentru a identifica problemele pe care le întâmpină astăzi sectorul cultural românesc.

Întâlnirile pe care le-am avut până acum, alături de lideri naționali ai PNL și actori culturali remarcabili nu doar pentru comunitățile lor ne-au permis celor prezenți să ne formăm o imagine asupra unora din problemele pe care le întâmpină astăzi operatorii culturali din România, privați sau publici, aceștia așteptând în mod evident de la noi, soluții. La București s-a comisia a discutat, în prezența președintelui Ludovic Orban, despre problemele patrimoniului material, iar la Sibiu Raluca Turcan a asistat alături de noi la o dezbatere interesantă axată pe problemele operatorilor din domeniul culturii independente. Întâlnirea de la Iași, la care a asistat și Dan Motreanu, a fost un bun prilej pentru noi să luăm act despre dificultățile întâmpinate de ONG-urile din zona culturală, iar în ședința de la Pitești, împreună cu Adrian Miuțescu, am înțeles mai bine toate greutățile vieții muzeale românești. Ședința din luna septembrie desfășurată la Cluj a reprezentat momentul unei analize pertinente – în prezența lui Daniel Buda și Adrian Oros –  despre cum a reușit Ministerul Culturii și Identității Naționale să rateze cel mai important proiect al său – Proiectul Centenar.

Primul obiectiv al acestor întâlniri a fost atins, noi având în același timp convingerea că PNL demonstrează în felul acesta că poate și vrea să devină un partener real de dialog al sectorului cultural. Experiența profesională și implicarea de-a lungul timpului în diferite proiecte culturale de anvergură au permis, în câteva luni de efort constant, colegilor mei (Costin Hazarian, Alexandru Muraru, Cristina Verona, Alina Jipa, Bianca Deac, Liviu Jicman, Cristian Mitrofan, Gabriela Rădoiu Leș, Gh. Anghelescu, Maria Vernescu, Alexandru Stănescu, George Bogdan, Violeta Vijulie, pentru a aminti doar pe câțiva dintre ei in ordine aleatorie), să dinamizeze activitatea Comisiei de Cultură și împreună să punem cu toții un diagnostic precis al vieții culturale românești.

Birocrația, indolența funcționarilor guvernamentali, tergiversări legislative de neînțeles sunt doar câteva din piedicile pe care le întâmpină în activitatea lor temerarii ce-și desfășoară activitatea în zona culturii. Paradoxal poate, dar lipsa suportului financiar de la bugetul de stat nu mai reprezintă singura problemă majoră care afectează domeniul cultural. Aș putea spune, după întâlnirile avute până acum în țară, că mult mai gravă este lipsa unei viziuni a Ministerului Culturii și Identității Naționale și a unei strategii care să menționeze domeniile prioritare și direcțiile ce ar trebui urmate în anii ce vor veni. La fel de grave mi se par lipsa de predictibilitate, de fermitate sau mai precis incapacitatea conducerii Ministerului Culturii, pentru implementarea mecanismelor prevăzute de anumite legi care permit colectarea unor sume de bani, de pilda de la societățile economice ce activează în zona jocurilor de noroc, pentru proiecte culturale.  

          Discuțiile din cadrul Comisiei Naționale de Cultură au mai relevant un fapt și anume acela al existenței în cadrul fiecarei filiale a unor oameni care au o valoare profesională și expertiza  necesară pentru a-și asuma la un moment dat poziții de execuție și nu doar. Întâlnirea cu ei reprezintă pentru mine o mare bucurie, dar și sursa de optimist pentru viitor. Trebuie doar ca demersul acesta pe care noi l-am ințiat – al discuțiilor cu cei aflați în prima linie a frontului politic – să fie continuat, multiplicat și de alte structuri ale partidului. Președintele PNL, Ludovic Orban, face deja acest lucru de la preluarea mandatului. Dialogul dintre centru și teritoriu și valorificarea potențialului fiecărui membru PNL, poate fi cheia succesului nostru la viitoarele alegeri.  


Resurse: 

http://www.clujinsider.ro/2018/09/22/istoricul-liviu-bratescu-pnl-critica-activitatea-ministrului-culturii-george-ivascu-psd/

 

 

 

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau