Candidatura pe liste comune cu PSD nu este o soluție corectă pentru nimeni. Nici pentru PNL, nici pentru cetățeni. Oricât de încâlcită ar fi politica românească nu trebuie să amestecăm lucrurile până când nimeni nu ar mai putea identifica actorii politici și valorile lor fundamentale.

Am tot spus în ultima perioadă, de exemplu, că pentru Partidul Național Liberal o astfel de valoare fundamentală pe care a respectat-o întotdeauna este aceea de a nu mări taxele și impozitele românilor. Exemplele ar putea continua, sunt o mulțime de diferențe între PNL și PSD, în ciuda unui fals curent care spune că toate partidele ar fi la fel.

Că politicienii apelează la strategii politice diverse care sunt vechi de milenii, da, dar asta nu înseamnă că toți suntem la fel. La fel cum toți tâmplarii lucrează cu lemn și folosesc aceleași tehnici, dar nu toți sunt la fel. Că uneori se aliază pentru diverse proiecte – fie politicieni, fie tâmplari – asta este, iarăși, firesc.

O alianță pentru a asigura o guvernare stabilă este un proiect politic pe termen limitat, dar a merge pe liste comune în alegeri este cu totul altceva. Partidul Național Liberal are propria identitate, propriile valori, un electorat cu așteptări specifice, PNL are propriile idealuri și obiective. Listele comune ar dilua prea grav toate aceste aspecte care țin, până la urmă, de tot ceea ce face ca PNL să fie unic în felul său.

Listele comune ar însemna să obligăm oameni care apreciază PNL să voteze și cu PSD. Ar însemna ca toți cei care au simpatii liberale să fie forțați să voteze în același fel cu cei care au preferințe social-democrate. Pe termen scurt poate că ar fi vreun avantaj electoral, dar pe termen lung costurile de încredere vor fi mult prea mari.

E o diferență majoră între a fi într-o alianță de guvernare și a merge la alegeri pe liste comune cu un partid cu care ești adversar tradițional. Am învățat că în general oamenii sunt înțelegători cu condiția să nu sari calul și să fii absurd. Așa e și cu alianțele în politică, există o toleranță pentru ele, dar dacă alianța exagerează și merge spre liste comune, oamenii vor spune că nu ne cunoaștem limitele.

Din punctul meu de vedere, discuțiile despre alegeri pe liste comune cu PSD trebuie să rămână la nivelul acesta de exercițiu politico-intelectual, să vedem ce-ar fi dacă, să ne imaginăm, prin reducere la absurd că am veni cu un astfel de proiect.

Dar apoi trebuie să redevenim serioși.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau