Obiectivul principal pe care l-a anunțat alianța dintre PNL și PSD – cel al unei stabilități politice – este apreciat în rândul oamenilor. Am constatat acest lucru de multe ori și în conversații cu ieșeni de diverse vârste și din toate zonele județului. Această constatare de pe teren completează marea majoritate a reacțiilor care spuneau că „ne-am săturat de scandal”.

Stabilitatea politică nu este un obiectiv atât de important acum doar din cauză că ar fi obosit oamenii de la atâtea dezbateri intense. Stabilitatea se obține cu un compromis, cu o negociere atentă și este un mijloc cu ajutorul căruia obținem ceva mult mai prețios. Ce anume?

Înainte de a veni cu un răspuns, să aruncăm o privire și peste granițe, să vedem ce se întâmplă în lume. Reveniți după o pandemie care a năucit planeta și economiile, ne-am trezit cu un război în vecinătate. Riscurile de securitate au crescut semnificativ. Războiul atrage după sine alte crize – precum problema cerealelor și criza alimentară din țările africane.

În continuare, în Orientul mijlociu lucrurile au (re)luat-o pe un făgaș al violenței. După atacul inuman și terorist asupra civililor israelieni din octombrie anul trecut, criza din Fâșia Gaza a devenit o consecință, în timp ce rebelii Houthi au blocat Marea Roșie. China face presiuni tot mai mari asupra Taiwanului, în timp ce la Moscova are loc un atentat terorist de proporții. Mai introduceți în ecuație și pe Donald Trump sau realegerea lui Putin și veți constata că liniștea planetară pare că atârnă de câteva fire de ață.

Așadar, având stabilitate internă, România are toate șansele să poată să răspundă coerent la politica externă, să evite situațiile periculoase și să se concentreze pe măsuri care să nu ne pună în vreo postură nedorită. Stabilitatea este benefică și pentru o serie întreagă de proiecte interne care pot fi duse la bun sfârșit cu o viteză în plus – amintesc drept exemple autostrada A7 sau terminalul T4 de la Aeroportul Iași.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau