Banii CJ destinaţi proiectelor de Centenar, în pericol de a nu fi cheltuiţi din nepăsare şi/sau incompetenţă a Executivului

0
836

 

Pe 26 iulie, într-un gest rar în Consiliul Judeţean Iaşi (CJ), s-a dat un vot în unanimitate pentru o hotărâre prin care s-a alocat suma de 100.000 de lei cu destinaţia expresă a finanţării proiectelor culturale dedicate marcării Centenarului Unirii la Iaşi. Iniţiativa a aparţinut consilierilor judeţeni PNL, dar s-a bucurat de susţinerea tuturor forţelor politice reprezentate în CJ Iaşi. Din păcate, executivul instituţiei nu a făcut până acum nimic spre a pune în aplicare hotărârea legislativului judeţean. 

Operatorii culturali nu au primit sub nici o formă de comunicare publică informaţia că există o oportunitate de finanţare.

Dezinteresul clar al preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Maricel Popa, faţă de aplicarea acestei hotărâri a plenului este demonstrabil prin timpul scurs de la adoptarea sa în unanimitate şi până astăzi. Proiectul este ţinut la sertar, iar operatorili culturali şi toţi cei interesaţi care au auzit la momentul adoptării de această iniţiativă se întreabă cum este posibil ca executivul CJ-ului să nu fi întreprins nici un demers pentru cheltuirea acestor bani?

Suntem în situaţia paradoxală în care consilierii judeţeni au conştientizat importanţa momentului Centenarului şi au reuşit să găsească o cale de colaborare dincolo de interesele politice, însă preşedintele instituţiei, consilier judeţean cu atribuţii executive din partea majorităţii care i-a încredinţat această misiune, dovedeşte fie nepăsare, fie incompetenţă crasă“, declară Liviu Brătescu, prim-vicepreşedinte al Biroului Politic Judeţean PNL Iaşi şi consilier judeţean.

Consilierul judeţean PNL atrage atenţia asupra necesităţii unei comunicări eficiente din partea Biroului de Relaţii Publice al Consiliului Judeţean, structură aflată în directa subordine a preşedintelui Maricel Popa. În plus, pentru ca implementarea proiectelor să fie una de succes, nu trebuie să se ajungă într-o criză de timp. Conform legislaţiei în vigoare, suma aprobată prin Hotărârea nr. 281 din 26 iulie 2017 va trebui cheltuită până la sfârşitul acestui exerciţiu financiar, neputând fi transferată pentru 2018.

Fac un apel la toţi operatorii culturali şi unităţile administrativ-teritoriale interesate să aplice pentru acţiuni care să marcheze Centenarul Marii Uniri să acceseze site-ul Consiliului Judeţean, la secţiunea «Parteneriate Culturale pe legea 215» şi să completeze formularul din debutul paginii. Va trebui să îi rugăm pe aplicanţi să treacă peste adevăratul «şoc cultural» pe care site-ul www.icc.ro li-l va produce, acesta putând fi oricând probă la un concurs de tipul «Găseşte comoara ascunsă» şi amintind de site-urile anilor ’90“, spune Liviu Brătescu.

Din păcate, atunci când vine vorba despre educaţie şi cultură, actualul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, are un reprezentant de nădejde aici, la Iaşi, în persoana domnului Maricel Popa“, încheie consilierul judeţean PNL.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau