Pentru prima dată în istoria recentă, autoritățile locale din România au la dispoziție nu mai puțin de patru instrumente distincte de finanțare pentru consolidarea seismică a clădirilor! În paralel, pe lângă asigurarea banilor necesar, Guvernul României a creat și un cadru legislativ îmbunătățit, care permite consolidarea clădirilor publice, pe lângă blocurile de locuințe, și le vizează și pe cele încadrate în categoria de risc seismic II, nu doar pe cele care au fost expertizate în RSI. Finanțarea este de 100%, și nu este solicitată cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale.

➡️ Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt alocați 282 milioane de euro, pentru 238 de clădiri (blocuri de locuințe, spitale și școli), dintre care 59 de proiecte sunt deja în etapa de implementare, fiind începute lucrările de construcții.

Apartment wall cracked due to severe earthquake on blue background with copy space

➡️ Programul național de consolidare, un instrument multianual, aprobat prin Legea 212/2022,  are în 2023 un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament. Ministerul Dezvoltării a primit cereri de finanțare în valoare de 5,7 miliarde de lei pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri și, până în prezent, sunt considerate eligibile pentru finanțare 145 de proiecte, în valoare de peste 3,27 miliarde de lei.

➡️ De asemenea, Guvernul a aprobat Programul național de investiții, de interes și de utilitate publică, „Școli sigure și sănătoase“, pentru identificarea și reabilitarea școlilor cu risc seismic sau cu vulnerabilități care afectează semnificativ procesul educațional. Beneficiarii Programului aprobat sunt unitățile administrativ-teritoriale, care răspund de lucrări, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării. Până în prezent, au fost selectate ca eligibile primele 31 de unități de învățământ care vor primi finanțare prin acest Program, între care și Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu din Iași“!

➡️ În urmă cu două săptămâni, a fost aprobat, prin OUG49/2023, și Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino”, prin care sunt avute în vedere clădirile spitalelor publice și alte clădiri din sistemul de sănătate, parte a infrastructurii critice. Investițiile vor fi finanțate de Ministerul Dezvoltării și derulate de autoritățile administrației publice locale și centrale, în subordinea cărora funcționează spitale și unități publice sanitare.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau