Atacul la adresa culturii române continuă în același mod iresponsabil

0
895

Liviu Brătescu, președintele Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal, arată cum deciziile guvernamentale de reducere a cheltuielilor instituționale, ca urmare a proastei administrații, prezintă un risc foarte mare pentru Cultură.


O nouă măsură cu caracter fiscal vine să afecteze situația angajaților din Cultură, în situația în care în urma măririlor salariale cheltuielile de la bugetul de stat au cunoscut o creștere importantă, nereflectată însă și în ceea ce privește veniturile acestuia. Se pare că aceasta duce la neatingerea țintelor bugetare propuse, astfel încât ministrul Finanțelor Publice, Orlando Teodorovici, a remis instituțiilor publice, inclusiv celor de cultură, o notificare prin care se arată că bugetul pe trimestrul IV „nu acoperă plata integrală a salariilor”.

„Pentru domeniul culturii, guvernarea PSD înseamnă un dezastru de ale cărui proporții nu reușim să ne dăm seama deocamdată. Va fi nevoie de ani întregi pentru a ieși din marasmul în care indolența față de cultură, dublată de o incompetență generalizată, ne-a aruncat, decizie cu decizie, pas cu pas, conducerea actuală a țării. Nu este un cuvânt prea mare dacă am descrie impactul acestor măsuri ca fiind criminal“, consideră Liviu Brătescu, cercetător și istoric.

Această notificare cere în mod explicit reducerea cheltuielilor de personal, sugerând chiar concedierea unor angajați: numărul maxim de posturi din fiecare instituție se stabilește astfel încât să se asigure plata salariilor. Neîndeplinirea acestei sarcini duce la punerea sub presiune a ordonatorilor de credite, prin amenințarea cu amenzi contravenționale.

„Prin aceasta, în domeniul Culturii, sunt silite să treacă la un regim de austeritate inimaginabil, în momentul în care deja Cultura este drastic subfinanțată în toate aspectele sale. Se ajunge în momentul în care un centru de cercetare nu își mai poate îndeplini misiunea generală și nici obiectivele specifice – și asta pentru ce? Pentru că în demagogia sa guvernul a propus un buget total nerealist? Este o situație cum nu am mai întâlnit sau auzit vreodată“, arată vicepreședintele liberal Liviu Brătescu.

Notificarea semnată de ministrul Finanțelor Publice cere și comunicarea săptămânală a măsurilor luate în această direcție de către ordonatorii de credit de la nivelul fiecărei instituții.

Atacul la adresa culturii române continuă în același mod iresponsabil. În acest moment, pentru a ascunde nu găurile, ci hăurile bugetului trecut cu de-a sila prin Parlament, PSD este pregătit să îngroape cultura română. Am tot auzit cum noul PSD se schimbă la față. Dar vedem cum aceleași interese meschine îi guvernează pe guvernanți și cum în tot acest timp noi pierdem. În acest moment, cultura română abia supraviețuiește, iar puterea face tot ce poate să o împingă în groapă“, subliniază Liviu Brătescu, președintele Comisiei de Cultură a PNL.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau