De 30 de ani ne străduim să construim o economie de piață. Nu este ușor pentru că încercăm să facem acest lucru într-o societate care a fost învățată pe dos, că inițiativa economică este dăunătoare, că interesele și egoismul ar fi sinonime, că acumularea de avere ar fi, culmea culmilor, un furt. Dacă munceai mai mult și erai mai înstărit, dinozaurii staliniști cu haine de anii `80 te luau la secție și te acuzau că ai mai mult, deci ai furat de la popor.
Ideea aceasta atât de nocivă – că profitul ar fi necinstit, că ar fi de-a dreptul un furt, că există săraci doar pentru că unii privați acumulează mai mult – persistă periculos de mult și astăzi. Insistențele acestea că marile companii trebuie taxate suplimentar, că băncile trebuie impozitate separat, modul în care profitul este văzut ca ceva negativ, privirile răutăcioase spre banii din pilonul II de pensii – toate acestea apar și astăzi la suprafață în România și nu reprezintă altceva decât un asalt asupra economiei de piața în ansamblu.
Partidul Național Liberal se poate identifica ușor în arena politică după modul în care se raportează la întreprinzătorii din societate, la oamenii cu inițiativă, la cei care nu au astâmpăr până când nu găsesc niște nevoi pe care să le satisfacă și să câștige prin asta clienți, să agonisească și să plătească taxe. Liberalii au înțeles de la bun început că, dacă vor fi cât mai mulți astfel de antreprenori, statul va trebui să se ocupe de mai puține activități pentru că le-ar acoperi piața și că statul va încasa mai mulți bani după principiul taxe mici de la un număr mare de agenți economici.

PNL este și a fost mereu împotriva creșterii taxelor și impozitelor, nu doar declarativ, ci ca politică care ține de esența noastră, a liberalilor. PNL a înțeles la modul cel mai profund că motorul unei societăți dezvoltate este libera inițiativă și regulile corecte și echitabile ale unei economii de piață. PNL a fost cel mai constant avocat al oamenilor care își doresc prosperitate fără să fie mereu tracasați de un guvern care caută cu binoclul pe oriunde bani pentru a acoperi un buget sau pentru orice alte scopuri. Liberalismul a însemnat întotdeauna și înseamnă și acum exact acest lucru, că oamenii pot prospera după propriile puteri și trebuie să încurajăm cât mai mulți cetățeni în această direcție. Și în mod cert nu îi vom încuraja să meargă pe propriile picioare dacă imediat le cerem o parte din profit sau le mărim taxele.
Asaltul asupra acestor idei este unul asupra liberalismului și el trebuie stopat pentru că este nesăbuit. Nimic nu lovește mai mult în economia unei țări decât atacul la ideea de profit, nimic nu va dăuna mai mult bugetului decât creșterea impozitelor și pedepsirea celor care au capital. Dacă România pornește pe acest drum, peste câțiva ani baza celor de la care strânge bani pentru buget va fi și mai mică. Și mereu va trebui să o tot luăm de la capăt, să reîncepem să construim o societate de piață, ceea ce ar fi nociv, ar presupune o stagnare prelungită într-o zonă cu prea multă dependență de buget.