Suntem aproape de finalul Recensământului Populației și Locuințelor (17 iulie), iar județul Iași se numără printre cele codașe atunci când vine vorba despre completarea în teren a chestionarelor. Este inutil de spus cât de important este acest recensământ, în condițiile în care el este instrumentul oficial al statului român pe baza căruia se construiesc programe și se alocă resurse bugetare. El ne ajută să vedem ce comunități au acces și care nu la servicii precum sănătatea, educația, protecția socială. Nu în ultimul rând, el ne spune cu adevărat, dacă participă în mod corect întreaga populație, câți români mai suntem în România, întrebarea care ne chinuie de atât de mult timp.
Este foarte important să facem fiecare apel la apropiații noștri să primească vizita recenzorului și să răspundă în mod corect la întrebările din chestionar. Mulți ieșeni au participat în prima etapă, cea de autorecenzare online, și trebuie să le mulțumim. Timpul rămas este foarte scurt, și riscăm prin neparticipare (care este, de altfel, obligatorie, conform legii), să pierdem pe viitor resurse importante pentru județul nostru. Ne mândrim cu faptul că suntem un județ mare, important, cu peste 1 milion de locuitori, dar rezultatele recensământului, prin neparticipare, ar putea să ne declasifice, iar banii alocați de la centru să nu mai reflecte realitatea din teren (dimensiunea populației). Și aici nu va mai fi „din vina Bucureștiului“, ci din vina noastră.
Fac un apel la fiecare ieșean care locuiește astăzi în județ, și nu a fost recenzat, să ia legătura cu recenzorul (au fost lăsate de fiecare dată cărți de vizită acolo unde nu a răspuns nimeni) și să stabilească întâlnirea. Este foarte târziu deja, dar mai sunt câteva zile, până pe 17 iulie, hotărâtoare.
Știu că în era fake news oamenilor li s-a indus teama inclusiv de acest recensământ, care reprezintă unicul instrument al statului de a stabili câți mai suntem cu adevărat.
Institutul Național de Statistică va distruge informațiile cu caracter personal imediat ce datele statistice vor fi prelucrate. Are această obligație legală. Un recensământ nu este Big Brother, datele nu merg nici la ANAF și nici la alte instituții ale statului. Tot ceea ce se colectează are importanță strict statistică. Fugind de recenzori, fugim și de o viață mai bună pe care o merităm prin prisma faptului că fondurile se alocă pe baza numărului de români care locuiesc pe raza unei localități sau în interiorul unui județ.