Din orice perspectivă am privi lucrurile la alegerile care urmează să se desfășoare pe 9 iunie, opțiunile noastre sunt între a promova populismul agresiv sau a rămâne pe o direcție europeană și civilizată, democratică și liberală. Aceste alegeri ne vor arăta dacă în România cultura politică este suficient de puternică încât să respingă barbaria, golănia și violența publică și politică.

După 34 de ani de democrație, populismul își arată colții și pune în pericol mai mult ca niciodată câștigurile clare pe care țara noastră le-a obținut, aderarea la Uniunea Europeană și NATO, la pachet cu un parcurs economic total diferit față de o economie dirijată de stat precum odinioară. Ne-am mai zbătut împotriva populismului și în primii 10 ani de după căderea comunismului, dar diferența față de acea perioadă este că atunci Rusia nu își ataca vecinii cu atâta ferocitate ca acum.

S-au scris nenumărare articole avizate, multe în țară, dar și mai multe în Occident cu privire la legăturile pe care puterea de la Moscova le are cu mișcările extremiste și populiste din țările europene. Este și cazul României, deci pericolul extremismului și populismului este întreținut sau încurajat de serviciile speciale  neprietenoase, ca să mă exprim eufemistic.

Soluția cea mai la îndemână se află în mâinile românilor. Ei vor alege. Ei vor decide. Am tot auzit des opinia că oamenii pedepsesc partidele tradiționale și votează cu mișcările anti-sistem. După părerea mea este o logică întoarsă pe dos, nu poți să pedepsești pe cineva alegând niște personaje violente care ne-ar putea arunca pe toți cu 50 de ani înapoi în istorie dacă ar ajunge la putere.

Încă avem timp să arătăm că politica democratică este și va fi mereu calea cea mai corectă și mai sănătoasă spre civilizație, spre libertate și bunăstare. Despre asta vor fi aceste alegeri, despre o opțiune între o structură huliganică ce folosește violența la fiecare ieșire publică sau o continuitate a drumului nostru european.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau