Situația patrimoniului imobil al României, aflată într-o stare critică și foarte critică, este o preocupare constantă pentru mine și așa cum v-am mai spus am gândit o abordare sistemică prin care vreau să salvăm tot ce se poate salva din cele 850 de momunemte ale țării aflate în stare foarte proastă. Am scris, am vorbit, am anunțat în ce constă toată strategia de intervenție, primul pas este cel de punere în siguranță a circa 100 de momumente anual. Punerea în siguranță nu înseamnă reabilitare, ci doar se iau acele măsuri care scot în afara pericolului prăbușirii unui monument. Este un pas important, necesar, dar nu suficient.

Aici intervine al doilea pas important – un proiect de lege care oferă posibilitatea autorităților locale să intervină pentru salvarea unei clădiri monument istoric atunci cînd proprietarii nu pot sau nu vor să oprească degradarea acesteia. Miza este importantă, problema este cunoscută, acest proiect de lege vine cu o soluție și oferă un mijloc legal autorităților locale să intervină în cazul acelor monumente care au mai mulți proprietari sau proprietarii nu sunt cunoscuți, lipsesc, nu se poate lua legătura cu ei ușor etc. Prin urmare, autoritățile locale care doresc și care au resurse financiare să intervină pentru a salva acele clădiri monument pe care le consideră iconice pentru localitățile lor, vor avea cadrul legislativ prin care vor putea să facă aceste lucruri.

Vă dau un singur exemplu, Băile Herculane, acolo avem mai multe clădiri monument istoric pe care le cunosc foarte bine din perioada în care am fost secretar de stat și sunt într-o stare foarte rea. Acolo nu s-a intervenit pentru că nu există posibilitatea legală, proprietarii nu sunt cunoscuți sau se află în cadrul unui proces de revendiacre, de stabilire a unei moșteniri. Este un tezaur care s-ar pierde dacă nu schimbăm ceva.

Eu cred că statul român, societatea românească, nu mai poate privi așa, fără să intervină, așteptând să se lămurească treaba în justiție pentru că, până se lămurește statutul juridic al unei astfel de clădiri, s-ar putea ca la un moment dat să nu mai ai la ce să intervii. De aceea, prin acest al doilea proiect de lege pe care l-am conceput, noi creăm posibilitatea, dezvoltăm cadrul legal ca autoritățile locale dacă au și resursele financiare, să poată interveni pentru a salva clădiri reprezentative.

Acest proiect de lege a primit aviz pozitiv de la Consiliul Economic Social și de la Consiliul Legislativ și a primit raport de admitere de la trei comisii ale Senatului (Comisia de Cultură, Comisia Juridică și Imunități, și Comisia de Administrație Publică). Țin să mulțumesc aici colegilor deputați și senatori liberali care au susținut proiectul, dar și celorlalți colegi senatori, de la celelalte partide care și-au dat votul în comisiile de specialitate ale Senatului. Recunoștința mea merge și către toți colegii care au votat acest proiect astăzi în Senat.

Proiectul completează celălalt proiect de lege care permite punerea în siguranță a monumentelor aflate în mare pericol de colaps. Aceștia ar fi doi pași concreți prin care statul român recuperează teren în problematica sensibilă a monumentelor istorice. Despre al treilea pas, cel în care propun un proiect de lege ambițios care se intitulează „Primul monument”, revin în curând cu amănunte.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau