Am auzit prea des că partidele politice ar fi toate la fel. Dar acest lucru este valabil doar în măsura în care toate au ca preocupare demersurile prin care să obțină puterea. De asemenea, legile scrise și nescrise ale politicii din vremuri imemoriale sunt cam aceleași. Mijloacele politice de a ajunge la putere sau de a păstra puterea au fost cam aceleași de milenii – vă spun acest lucru ca istoric – doar că în democrațiile moderne s-au mai rafinat.

Dar altfel, a spune că partidele politice din România sunt la fel este similar cu a spune că toate mâncărurile sunt la fel. Știu că în general publicul larg nu are răbdare să urmărească toate traseele și subtilitățile sau mașinațiunile politicienilor și că din aceste motive la un moment dat toți cei preocupați cu politica par a fi la fel.

Vreau să demontez acest lucru arătând că ADN-ul Partidului Național Liberal este total diferit de al celorlalte partide românești. Libertatea individuală, statul de drept și democrația ca formă de organizare – acestea sunt principii de la care PNL nu se abate. În timp ce liberalii resping violența politică de orice fel și luptă prin mijloace instituționale pentru a bloca agresivitatea, susțin opțiunile oamenilor de a-și căuta propria cale.

Din punct de vedere economic, PNL susține libera inițiativă prin politici de liberalizare a piețelor și de încurajare a antreprenoriatului, a oamenilor de afaceri pentru că sectorul privat trebuie să fie foarte dezvoltat pentru că doar așa se poate garanta cu adevărat libertatea și properitatea. Rolul aparatului de stat este acela de a susține infrastructura și de a crea condiții propice pentru ca agenții economici să se dezvolte într-un cadru în care asigură reguli egale pentru toți și descurajează și pedepsește abuzurile.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau