Nu cunosc state autoritare care să tolereze organizațiile non-guvernamentale. Acestea nu sunt absente cu totul, dar libertatea lor de mișcare și de acțiune este drastic micșorată sau limitată, atent supravegheată. Liderilor „puternici” le este frică. Autoritarismul vrea să ascundă vulnerabilități. Imaginea forței se sprijină pe iluzia mâinii de fier. Iar mâna de fier vinde gogoașa mănușii de catifea.
Spun aceste lucruri pentru că observ cum organizațiile neguvernamentale din Iași au rezultate excepționale în multe direcții de activitate și nu pot să nu mă întreb dacă același lucru se întâmplă și în țările în care democrația este șchioapă, în care autoritarismul sau chiar dictatura și-au înfipt ghiara adânc în corpul social.
În societățile deschise, în lumea democrației liberale, ONG-urile sunt un liant absolut necesar între birocrația administrativă de neocolit și problemele societății. Să fim onești, statul nu se poate ocupa de tot, ar fi și absurd pentru că țara în care statul se ocupă de tot este o utopie totalitară. Acolo unde mâna dreaptă a statului nu poate ajunge pentru a rezolva probleme ale oamenilor, poate ajunge mâna stângă a ONG-urilor – ca să parafrazez un celebru sociolog francez.

În Iași sunt fundații și asociații care au rezultate greu de egalat în diverse direcții, de la inserție socială, la educație civică, de la asigurarea asistenței pentru copiii cu boli din spectrul autismului, la organizații care fac educație civică, de la activități de protecția mediului și protecția animalelor, la asociații culturale, de la prietenii tramvaielor până la asociațiile care veghează pentru construirea autostrăzilor, de la asociații pentru protecția copiilor, la fundații pentru sprijinul sportului.
Din toată experiența mea de până acum vă pot spune că asociațiile și fundațiile din Iași sunt redutabile, bine organizate, cu rezultate de top indiferent de domeniul în care activează. Asta scoate la iveală, pe de o parte, vivacitatea societății civile din Iași și împrejurimi, libertatea de care se bucură sectorul ONG, sprijinul autorităților locale și profesionalismul celor care s-au angajat în astfel de activități.
Oricine ridică din sprânceană când citește despre „sprijinul autorităților locale” trebuie să știe că Primăria Iași și Consiliul Județean Iași au legături apreciază sectorul ONG și susțin proiecte diverse în activități multiple. Rezultatele asociațiilor ar fi parțiale fără acest sprijin și așa cum am menționat, sectorul ONG intervine acolo unde statul nu ajunge, pentru că dacă statul ar ajunge peste tot, costurile birocratice ar fi mult prea mari.
Astfel de activități altruiste, deschise și pline de căldură umană, cum sunt cele ale ONG-urilor, sunt posibile doar în societăți democratice. Ele au rezultate și chiar strălucesc dacă autoritățile locale au înțelepciunea să le susțină. Iar acolo unde acest sprijin lipsește, activitatea lor este ca deplasarea unui om cu o ghiulea legată de picior.
Luați la întâmplare, orice stat autoritar, orice „lider puternic” care are grijă să fie „un tătuc pentru popor” și urmăriți să vedeți cât de relaxat și liber activează sectorul ONG? Veți descoperi un deșert în această privință. Dictatorilor le este frică de orice fel de organizație care activează în spațiul public, chiar dacă aceasta nu face politică propriu-zisă. Toți „cezarii” și toți „țarii” sunt înspăimântați de libertatea ONG-urilor pentru că mai ales într-o dictatură, tot ce este public este și politic. Sau poate avea efecte politice. În timpuri tulburi este bine să nu uităm care sunt virtuțile fabuloase ale democrației. Am expus aici doar unul dintre ele.