Declarație Politică în Senatul României
Săptămâna aceasta se împlinește exact un an de când am preluat, cu bucurie și speranță, mandatul de senator în Parlamentul României, reprezentant liberal al ieșenilor în camera superioară a legislativului național. O perioadă în care am înregistrat, alături de colegi, atât reușite, dar am constatat și cât de dificilă poate fi uneori misiunea de a fi, în același timp, reprezentant al speranțelor și proiectelor județului Iași, și solidar cu o echipă politică aflată în fruntea unor decizii complicate, menite să rezolve crizele suprapuse cu care România continuă să se confrunte. Sunt vremuri complicate, la înălțimea cărora trebuie să ne ridicăm, chiar și atunci când deciziile dificile pot influența negativ din punct de vedere electoral capitalul formațiunii din care facem parte.
Ca liberal, știu din istorie că PNL a guvernat nu atunci când a fost simplu, ci a pus umărul tocmai în perioadele în care a fost cel mai greu. În perioade când au trebuit asumate decizii curajoase, făcute reforme, clădite instituții. Niciodată însă ca în perioada pe care o trăim astăzi, percepțiile publice nu au dictat mai hotărât realitatea. Ne confruntăm, ca politicieni, cu situația în care acțiunile obiective sunt una, iar ceea ce percepe publicul larg poate fi în sensul contrar celor legiferate.
Dintre toate instituțiile democrației noastre încă perfectibile, tocmai Parlamentul este cea mai transparentă dintre toate. Nici o decizie care se ia aici, nici un vot dat, nu rămân ascunse: toate sunt transmise în direct, iar procesul legislativ poate fi urmărit pas cu pas, decizie cu decizie, rezoluție cu rezoluție online. Totuși, unele dintre cele mai mari manipulări care au avut loc în ultima perioadă s-au referit la fake news despre acte normative adoptate sau în curs de adoptare. Segmente largi de populație dau crezare unor intoxicări incredibile. Despre legile menite să protejeze copiii noștri, se spune că urmează să consfințească abuzuri și să despartă copiii de părinți. Transpuneri ale unor directive europene, care vorbesc despre posibilitatea de a consuma anumite alimente, apar în spațiul public sub forma obligativității de a consuma făină de insecte. Am trăit, aici, în Senat, situații în care ni se explica ritos faptul că suspendăm noi, prin votul dat, al majorității parlamentare, Constituția României. Ca senatori sau deputați, aflăm de la televizor sau din social media că votăm sau urmează să votăm cine știe ce nenorociri. În fapt, e vorba despre falsuri care funcționează ca arme politice, dar care, în cele din urmă, sapă la temelia democrației noastre.
La un an de la preluarea mandatului de senator, îmi pun în mod serios problema cum și dacă mai putem combate manipulările grosolane. Cum îi putem convinge pe români să dovedească spirit critic și să verifice toată informația care este oferită în timp real de Parlamentul României în legătură cu orice decizie care îi privește.
Nu există o altă formă mai democratică de reprezentare a intereselor cetățenilor decât aceea pe care am pornit și noi după 1989. Niciodată nu s-a pus problema ca votul românilor să fie denaturat în mod real sau ca alegerile în țara noastră, în ultimele decenii, să nu fi fost libere. Fiecare dintre noi ocupăm un fotoliu parlamentar în urma voturilor oamenilor. Cu toate acestea, aflăm că unii afirmă că România este condusă de oculte, de forțe străine, de unii care ne vor răul. Nimic mai fals!
Sunt conștient că în societatea românească începe, pe fundalul greutăților, a șocului produs de recenta pandemie, a războiului de la granițe să se simtă tot mai puternic un val de scepticism față de apartenența noastră la UE sau față de forma democratică de exercitare a puterii. Am fi ignoranți și ar fi periculos să nu vedem că acest curent capătă tot mai mulți adepți, cu vânt suflat în pânze chiar de aici, uneori, de la tribuna Senatului, tot de către niște aleși ai românilor în mod democratic. Este o primejdie căreia va trebui să îi facem față. De capacitatea noastră, a celor care reprezentăm forțe politice care cred în democrație, în Uniunea Europeană și în domnia legii, de a ne proteja democrația și libertatea va depinde parcursul României.
Dar cel mai mult mizez pe spiritul critic, dar și pe vibrația democratică a celor mai mulți dintre români, care nu vor întoarce spatele vieții pe care o avem astăzi de dragul unor himere.
Sunt onorat să fac parte din Senatul României, deoarece sunt onorat să fiu român și ieșean și să le reprezint interesele celor de acasă și tuturor acelora din această țară și din Diaspora. Față de ei simt că am o datorie esențială și mă angajez să nu le-o înșel!
Alegerile de anul viitor ar putea fi despre o alegere esențială: între o Românie liberă și democratică sau una cuprinsă de frici, teorii ale conspirației și tentația autoritarismului. În acest context, acest Parlament ar putea juca un rol istoric în a menține o direcție dreaptă și europeană pentru poporul nostru. Nu avem voie să pierdem bătălia cu adevărul!