Declaraţie politică susţinută în Senatul României: 8 Martie 2023

Una dintre marile probleme ale României, pentru a cărei rezolvare trebuie să acționăm continuu, este cea privind violența împotriva femeilor. Deși s-au făcut progrese în conștientizarea cu privire la situația dificilă a femeilor românce, cifrele ne arată că, în continuare, suntem foarte departe de o îmbunătățire relevantă a situației.

Datele statistice arată că femeile reprezintă 75% dintre victimele violenței domestice. Mai mult, potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, numărul cazurilor de violenţă domestică raportate la poliţie a crescut.

Zilnic, 82 de femei reclamă autorităților că sunt victime ale violenței în familie. Rata medie a crimelor comise asupra femeilor este de două ori mai mare în România decât cea înregistrată la nivel european, potrivit Observatorul Român pentru Analiza și Prevenirea Omorurilor.

Din păcate, Moldova și județul Iași stau chiar mai prost la acest capitol. În doar opt ani, în județul Iași, atât numărul femeilor victime ale violenţei domestice (raportat la 100.000 de locuitori), cât şi cel al bărbaţilor-victime, s-a dublat. De la 230 de victime în 2014, la 458 în 2021, în cazul femeilor. Şi de la 89 de victime la suta de mii de locuitori în 2014, la 173 în 2021, după cum arată statistici publicate de Ziarul de Iași.

În plus, România stă foarte prost la un alt capitol important: accesul femeilor la politică, la funcții de conducere în instituții de stat și private, dar și în zona economică și în sănătate, după cum arată statisticile. Doar 17% din membrii Parlamentului sunt femei, în scădere față de mandatul anterior.

Partidul Național Liberal a dus la bun sfârșit proiectul brățărilor electronice, unde Iașul este punct pilot, pentru a monitoriza mai bine pe agresori, am alocat mai mulți bani pentru programele de combatere a violenței în familie.

Statisticile mai arată că România este pe penultimul loc din UE la capitolul egalității de șanse între femei și bărbați. PNL militează activ pentru schimbarea acestei situații. Președintele interimar al Senatului, colega mea Alina Gorghiu, desfășoară mai multe programe pentru a încuraja femeile să intre în politică.

Din postura de senator, dar și în calitate de soț și tată voi susține mereu inițiativele menite a ajuta femeile aflate în dificultate. Pentru ca România să fie cu adevărat o țară europeană este nevoie de un efort comun pentru a combate inegalitatea de orice fel.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau