Am răspuns cu emoție invitației adresate de Maica Stareță Stavrofora Dr. Gabriela Platon, de a lua parte la marea sărbătoare a împlinirii a 535 de ani de la zidirea Bisericii Sfintei Mănăstiri Voroneț, care a cuprins Slujba de pomenire a ctitorilor, oficiată de Preasfințitul Damaschin Dorneanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și precum și un Simpozion dedicat acestui moment, cu o importantă participare academică.

Apreciez de mulți ani activitatea Maicii Gabriela de la Voroneț, dedicată în fiecare zi cu smerenie misiunii sale, ghidând și inspirând pe cei din jur prin înțelepciunea sa și dragostea necondiționată, alături de cea a tuturor celorlalți slujitori ai Voronețului, pentru a-l menține ca pe un lăcaș esențial de cultură și spiritualitate românească. Maica Gabriela are un doctorat în teologie și o vastă experiență în artă sacră, filosofie și lingvistică.
Am avut, totodată, bucuria să primesc din partea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Ordinul Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, o distincție care mă onorează și responsabilizează în aceeași măsură. Sfântul Ierarh Iacob Putneanul a fost un strălucit dascăl și întemeietor de școli, iar de numele său se leagă tipărirea primului Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări fundamentale.

În intervenția pe care am susținut-o cu acest prilej am sublinia contribuția domnitorului Ștefan cel Mare în privința dezvoltării Culturii medievale românești și la transformarea Voronețului într-un loc de iradiere culturală și de pregătire a tuturor celor care lucrau în cancelariile domnești (și nu numai).
Împletirea culturii și a credinței noastre ortodoxe este o expresie profundă a bogăției umane și a potențialului nostru de a evolua și de a ne conecta la esența noastră interioară. Această relație simbiotică între cultură și spiritualitate ne oferă un cadru prin care putem explora și înțelege sensul vieții și locul nostru în lume. Această interconexiune ne îmbogățește și ne umanizează, ne ajută să ne cunoaștem pe noi înșine și să ne conectăm cu ceilalți într-un mod profund și autentic.

