Regionalizarea – o necesitate!

Regionalizarea – o necesitate!

România are nevoie de oameni politici curajoși care să-și asume  un proiect delicat și dificil, complex și necesar și vorbesc aici despre o reformă care să privească o nouă organizare administrativă a țării. Nu prea mai avem timp să amânăm, prelungirile de până acum arată că fără regionalizare intrăm într-un fel de blocaj. Actuala organizare administrativă este pe de-o parte hipercentralizată, cu decizii de putere care pleacă de la București și pe de altă parte conține fragmentarismul de la nivel local pentru că structurile județene sunt de mult depășite ca viabilitate economică și administrativă, de vreme ce Uniunea Europeană operează cu regiuni. Așa că ne este dat nouă, celor care suntem prezenți pe scena politică actuală, să facem ceea ce colegii noștri din deceniile anterioare nu au reușit să facă, așa cum spuneam să reorganizăm România administrativ în așa fel încât să fie așezată cu fața spre viitor.

Apoi, ca să facem acest lucru corect și echitabil de la bun început trebuie să punem toate regiunile țării pe picior de egalitate. România are nevoie de o reformă administrativă care să conducă la un echilibru regional, pentru că doar în acest fel vom avea un stat care să poată înainta pe calea pe care ne-o dorim cu toții, cea a dezvoltării economice, a bunăstării sociale.

Regiunea Moldovei a fost ignorată în bună măsură în ultimele decenii. Remarca total nefericită a premierului că Buzăul nu e în Moldova, ”să nu îi aducă nimeni o astfel de jignire”, dincolo de faptul că este una dintre acele gafe care în mod normal îți termină cariera politică, este un simptom a modului în care România ca stat s-a tot raportat la regiunea Moldovei.

Un stat corect și echitabil nu se uită doar spre vest sau spre sud, se uită în toate direcțiile, își pune la bătaie cele mai strălhucite minți pentru a nu avea puncte slabe, regiuni subdezvoltate. Am neglijat, ca țară, aceste aspecte până acum și din acest motiv regiunea Moldovei are de recuperat decalaje economice față de celelalte zone ale țării. Sprijinul inteligent nu este donație, este o investiție. Asta trebuie să facem, să investim cu prioritate în regiunea Moldovei pentru a avea parte de toate beneficiile unei discriminări pozitive.

Centrul trebuie să se asigure că toate zonele se dezvoltă armonios și în același timp, că beneficiile sunt alocate echitabil. Aceasta este rețeta prin care aparatul financiar al țării va beneficia de colectarea unor taxe și impozite care să consolideze bugetul, pentru că dintr-o zonă puțin dezvoltată nu se pot colecta decât probleme pe care trebuie să le gestionezi.

Regiunea Moldovei a fost neglijată peste trei decenii, iar acest lucru ne afectează pe toți. Nu avem în toată regiunea bazin olimpic, nu este nicio arenă nouă, și totuși majoritatea medaliilor obținute la Olimpiada de la Paris au fost obținute de sportivi care provin din Moldova.

Avem nevoie urgentă de Autostrada Tg. Mureș – Iași – Ungheni pentru ca face care România să fie și mai interconectată cu Republica Moldova, pentru a da semnale practice și clare că nu vorbim degeaba când ne referim la frații noștri de dincolo de Prut. Și totuși, de decenii, statul român nu a reușit să transforme acest proiect în realitate.

Dacă într-o regiune nu investești, dacă nu aloci resurse, politici, expertiză și dacă regiunea este și dezavantajată geografic, atunci nu ai cum să culegi roade. Statul român trebuie să înțeleagă acest lucru. Regiunea Moldovei are nevoie de o atenție specială, de o discriminare pozitivă și de investiții cu prioritate. Putem începe regionalizarea cu această dorință de a ajunge la dezvoltarea armonioasă a tuturor zonelor țării. De altfel, altă cale bună nici nu avem la îndemână. E singura noastră opțiune!

Leave a comment