Alegerile prezidențiale la termen

Alegerile prezidențiale la termen

𝐍𝐮 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐮𝐢𝐭𝐚̆𝐦 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐨 𝐜𝐥𝐢𝐩𝐚̆ 𝐟𝐚𝐩𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐚̆ 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐭 𝐝𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐬𝐚̆𝐮 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭𝐢𝐜. 𝐏𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐚̆ 𝐮𝐧𝐞𝐨𝐫𝐢 𝐚𝐯𝐞𝐦 𝐬𝐞𝐧𝐭𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐚̆ 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐧𝐮 𝐩𝐮𝐧 𝐭𝐨𝐭 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐭̦ 𝐩𝐞 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭𝐢𝐜𝐞, 𝐝𝐚𝐫 𝐧𝐨𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐦 𝐜𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐚𝐛𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐩𝐢𝐫𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭𝐢𝐜𝐞.

𝐎𝐫𝐢𝐜𝐚̂𝐭 𝐚𝐫 𝐩𝐚̆𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐚̂𝐭𝐞𝐨𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐜𝐚𝐥𝐜𝐢 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐬𝐢𝐦𝐭̦𝐢 𝐜𝐚̆ 𝐩𝐨𝐭̦𝐢 𝐚𝐜𝐚𝐩𝐚𝐫𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐚̆ 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐢 𝐬𝐚𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭, 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐦 𝐜𝐨𝐧𝐬̦𝐭𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐢 𝐜𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐨𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐨 𝐯𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧𝐭𝐚̆ 𝐜𝐚̂𝐬̦𝐭𝐢𝐠𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞. 𝐈̂𝐧 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐢, 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢 𝐚𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢, 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭𝐢𝐜𝐚̆ 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐞𝐱𝐜𝐞𝐥𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆, 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐨𝐛𝐥𝐢𝐠𝐚𝐭̦𝐢 𝐧𝐮 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐬𝐚̆ 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚̆𝐦 𝐬𝐩𝐢𝐫𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐬̦𝐢 𝐥𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢, 𝐝𝐚𝐫 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐫𝐚̆𝐬𝐩𝐚̂𝐧𝐝𝐢𝐦 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐜𝐮𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐬̦𝐢 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐜𝐞𝐩𝐭𝐢𝐜𝐢.

În democrație, alegerile trebuie să fie precedate de o campanie electorală și scopul acesteia este ca oamenii să aibă ocazia să asculte ofertele competitorilor și schimburile de idei să fie intense, în așa fel încât să se ajungă la un nivel înalt de răspândire a ofertelor politice în rândul oamenilor, inclusiv până la cei care nu sunt foarte determinați să meargă la vot. Din acest motiv, democrațiile consolidate nu organizează alegeri în perioade în care oamenii sunt plecați în concediu. Organizarea unor alegeri pleacă de la întrebarea „în ce perioadă am putea avea o foarte bună prezență la vot?”

A stabili un scrutin prezidențial în România în luna septembrie este împotriva acestor percepte democratice. Ce poate să primeze la alegerea acestui moment dacă nu o mobilizare bună în rândul românilor? Luna septembrie se remarcă de obicei prin începutul școlii și a revenirii oamenilor din concedii. În plus, așa cum arată legea electorală în România, știm că în precampanie are loc foarte mult din vizualul outdoor pe care partidele nu îl pot folosi în campanie, iar precampania ar fi în luna august, chiar luna concediilor. În aceste condiții, de ce am stabili data alegerilor prezidențiale în luna septembrie?

Data alegerilor este o chestiune tehnică, doar că ea, dacă nu este aleasă în mod chibzuit, poate parazita fondul alegerilor, respectiv dezbaterea propriu-zisă privind viitorul României. Partidul Național Liberal insistă pe ideea că alegerile prezidențiale trebuie organizate la termen. Dorința PNL este să avem alegeri prezidențiale vizibile și nu ascunse între perioada concediilor și începutul de an școlar. PNL este adeptul dialogului constructiv și responsabil, mai ales atunci când în joc este un interes strategic al României, cum este alegerea președintelui. Vom milita, așadar, pentru epuizarea tuturor căilor de dialog și negociere, astfel încât să avem soluția optimă pentru organizarea alegerilor prezidențiale.

Am mai spus acest lucru, dar am să-l subliniez ori de câte ori este nevoie, PNL hnu caută beneficii de partid insistând pe această temă. Am fost tot timpul un partid prodemocratic și proeuropean, aceste valori fac parte din fibra liberalismului. Nu vom renunța niciodată la ele. Și mai este și dorința românilor în discuție, toată lumea știe că românii vor să fie cei care își aleg președintele. Dacă oamenii vor percepe această încăpățânare de a organiza alegerile în septembrie, mizând pe absenteismul celor mai activi, mă tem că efectul va fi unul advers.

Așadar este bine să depășim acest moment, colegii cu putere de decizie să ajungă la concluzia corectă și să organizăm împreună alegerile prezidențiale la termen. Miza nu este una mică, dar tocmai de aceea regulile trebuie să fie clare, publicul numeros, prezența la urne să fie mare. Este vorba despre legitimitatea noastră ca oameni politici, despre democrația noastră care are nevoie de claritate și de consolidare, nu de aranjamente istețe care să favorizeze pe unii sau care să mizeze pe absența unui anumit public de la vot. Asta nu ne-ar face cinste.

Leave a comment