Prefectul județului Iași trebuie să-și dea demisia

Prefectul județului Iași trebuie să-și dea demisia

Avem o situație cu totul nedorită la Iași despre care se vorbește foarte puțin sau chiar deloc. În total răspăr cu principiile incompatibilității, președintele PSD Iași ocupă funcția de prefect al județului, iar de curând a intrat în cea de-a treia ipostază, cea de candidat al PSD Iași la funcția de președinte al Consiliului Județean Iași.

Acest cumul de funcții desfigurează principiile echilibrului, compatibilității și corectitudinii din orice punct de vedere le-am analiza. Domnul prefect se îmbracă cu trei rânduri de haine. Vine la Prefectură cu un costum, când îl sună un coleg de partid își pune sacoul cu inscripția PSD, iar pe reclamele stradale il cam strânge cămașa de candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean.

Legea nu îl obliga în vreun fel ca atunci când a fost numit președintele PSD Iași să renunțe la funcția de prefect, deși așa ar fi fost corect. În ochii oamenilor, în mintea alegătorilor, un om care stă pe două scaune în același timp, iar dintr-un fotoliu trebuie să fie echilibrat și echidistant în timp ce din celălalt trebuie să fie partizan, ei bine, aceasta este o anomalie.

Putem să ne imaginăm ușor o scenă în care în biroul domnului prefect intră doi primari din două localități ieșene, unul reprezentând PNL și celălalt PSD, este facil să simțim „echilibrul” cu care îi tratează. De altfel, vedem rezultatele, PSD Iași a trimis deja comunicate de presă în care a anunțat că a racolat vreo 5 primari (unul de la USR și patru de la PNL). Halal echidistanță și corectitudine!

Lipsa de imparțialitate este nedemocratică, incorectă și injustă pentru un prefect, reprezentant al guvernului. Dl. prefect trebuia să-și fi anunțat deja demisia, altfel oricum trebuie să ia această decizie urgent! În joc sunt dezvoltarea județului, cooperarea instituțională și principiile sănătoase ale corectitudinii. 

Leave a comment