„Primul Monument”, proiectul de lege care care încurajează proprietarii clădirilor cu mare valoare istorică să acceseze fonduri și să reabiliteze aceste edificii emblematice, a trecut de votul în Senat! Este al treilea proiect de lege prin care ne asumăm salvarea patrimoniului monumentelor.
„Primul Monument” arată clar că abordarea problematicii monumentelor se schimbă complet. Ne-am obișnuit să ne raportăm la proprietarii de clădiri monument istoric, fie persoane fizice, fie persoane juridice, printr-o abordare de tip „polițistul rău”, să îi amendăm pentru că nu întrețin corespunzător aceste clădiri monument. Trebuie să depășim această etapă. Venim cu o inițiativă prin care arătăm că ne pasă de trecut cu adevărat. Asistăm la un fel de revoluție în abordarea problematicii clădirilor monument istoric, în sensul că se schimbă paradigma și statul devine un partener al proprietarilor acestor edificii, o colaborare care se face prin reguli clare, cu drepturi și obligații de o parte și de cealaltă.
Cred că statul are obligația ca, pe de o parte să supravegheze modul în care cei care sunt proprietari păstrează, conservă, restaurează diferite monumente, dar în egală măsură cred că are datoria să vină și în sprijinul lor. Or, prevederile fiscale pe care le-am inclus în acest al treilea proiect de lege pe care l-am numit „Primul Monument” încurajează proprietarii să acceseze o serie de fonduri, să beneficieze de facilități fiscale pentru a depăși această abordare greșită pe care am avut-o până acum. „Primul Monument” este o abordare de tipul programului „prima casă”, adică oferă facilități sau fonduri celor care caută o soluție și doresc să restaureze o clădire-monument.
O dată cu trecerea proiectului „Primul Monument” prin Senat pot spune că întregul pachet legislativ propus de mine a fost deja validat aici și merge spre vot la Camera Deputaților.
Permiteți-mi să vă reamintesc:
850 de clădiri momument din țara noastră se află în stare de colaps și precolaps. Trebuie să intervenim pentru că în joc este identitatea noastră și simboluri naționale de mare valoare.
Am lucrat la un proiect de lege prin care punem în siguranță 100 de monumente în fiecare an. Nu este vorba de reabilitare, ci de stoparea degradării și asigurarea că aceste clădiri nu se vor prăbuși la cel mai mic cutremur. Proiectul a trecut de Senat, acum este la colegii din Camera Deputaților.
De asemenea, am depus un alt proiect de lege prin care autoritățile locale să poată interveni legal și să salveze clădiri monument care au situații juridice foarte complicate. Și acest proiect a trecut de Senat, acum este în Camera Deputaților.
Și iată, proiectul „Primul Monument” se află de acum, de asemenea, în mâinile colegilor din Camera Deputaților.