Anul care tocmai se încheie a fost fără îndoială, unul dintre cei mai complicați pe care i-am trăit, și a venit astfel cu totul neașteptat, în urma pandemiei care părea că ne-a consumat toate resursele și toată energia.

În 2023, vom „moșteni” o criză a energiei, cu scumpiri în lanț pentru utilități, alimente și servicii. O criză care s-a adâncit, din păcate. Puterea de cumpărare a scăzut, viața de zi cu zi a devenit tot mai costisitoare.

În februarie, a venit invazia militară a Rusiei în Ucraina și toată planeta a fost dată peste cap. Ne-am văzut cu toții în fața unei situații pe care nu o mai credeam posibilă în Europa păcii, în Europa prosperității comune: un război declanșat de un dictator care vrea să distrugă nu doar pe ucraineni, ci și modul nostru de viață, să ne ia libertatea și să ne fure democrația.

România a făcut față cu brio valului enorm de refugiați dinspre Ucraina. Românii au reacționat extraordinar în sprijinul vecinilor care au fost alungați de la casele lor de bombe. Am trăit un moment senzațional de solidaritate, am văzut atunci că, în ciuda tuturor dificultăților din societatea românească, am rămas buni și știm să ne ajutăm.

Nici măcar teama de un atac nuclear – mai real ca niciodată în ultimele decenii – nu ne-a oprit să condamnăm războiul și să arătăm că știm care este drumul nostru, ca popor, ca națiune.

Opțiunea românilor pentru Occident, pentru NATO, pentru democrație și libertate este mai puternică decât oricând.

În ciuda tuturor acestor momente grele, am rămas uniți. Am înțeles mai bine care sunt pericolele, dar și care ne sunt partenerii și prietenii. Am înțeles cât de important este pentru România că face parte din NATO și UE.

2023 nu se anunță un an simplu. Dar intrăm în noul an cu aceste câștiguri remarcabile: solidaritate, unitate și forță. Pentru că suntem împreună.

Știm ce vrem și știm cum să obținem ce vrem. Iar în 2023 vom reuși să depășim toate obstacolele și să revenim, încă o dată, la o viață și mai bună.

Vă mulțumesc pentru toate lucrurile minunate pe care le-ați arătat lumii în anul care se încheie. Am încredere că veți fi la fel de frumoși și în anul care vine!

La mulți ani, 2023!

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau