Breaz și Teodorovici, farseuri pe nervii artiștilor. De ce se taie banii pentru cultura independentă?

0
1346

Pe fundalul unei mult trâmbițate creșteri a economiei, PSD ne arată din nou că ne minte și că în realitate are nevoie de finanțe pentru a acoperi uriașele găuri din economia reală. Iar aici este sacrificată, din nou, cultura. Situația finanțării culturii este extraordinar de gravă. Și aici ne referim la faptul că bugetul Administrației Fondului Cultural Național pe anul 2019 a fost redus cu 30%. Prin măsurile luate și prin cele neluate, se restrânge accesul AFCN la propriii bani și nu se alocă buget pentru finanțarea editorială, iar finanțarea proiectelor pe teatru, spre exemplu, a scăzut drastic. AFCN este practic singura instituție a statului care are abilitatea de a oferi finanțare proiectelor independente. Prin micșorarea bugetului său, se pune pumnul în gură celor care ar îndrăzni să se abată de la linia naționalistă a PSD și să dea dovadă de gândire critică. Aceasta reprezintă o formă de a îngrădi libertatea de expresie, într-o țară aflată acum sub papucul unui partid cu tot mai evidente derapaje dictatoriale.  

Protestul artiștilor la Gala Premiilor UNITER față de măsura micșorării bugetului AFCN a făcut parte dintr-o serie de reacții ale mediilor culturale, generate de indiferența manifestată de autorități față de ceea ce înseamnă cultură. Din același motiv, un grup de artiști a protestat joi pe scările Ministerului Finanțelor Publice față de această ucidere a culturii, intrând în saci negri, de morgă, după ce la sfârșitul lunii mai a avut loc un protest pe treptele Ministerului Culturii și mai ales al Identității Naționale. În continuarea protestelor artiștilor, se anunță noi manifestări și peste câteva zile, la Noaptea Muzeelor.

Incapacitate administrativă și rea-credință

Prea puțin contează pentru guvernarea PSD și că 2019 este Anul Cărții. Știm deja că se caută formule goale, nu soluții în ceea ce privește cultura, domeniul prin excelență subfinanțat, care are o importanță atât de redusă în ochii celor care ne conduc, încât chiar ministrul Culturii din partea PSD, domul Breaz, se ridica împotriva arheologiei, ce ar avea, în viziunea sa, rolul de a zădărnici dezvoltarea economică și investițiile. De-a lungul anilor, această atitudine ne-a fost arătată iar și iar.

Un alt exemplu la îndemână este amânarea repetată a ordonanței privind Timișoara, Capitală a culturii europene în 2021. În momentul de față, această ocazie nemaipomenită are toate atributele unei șanse ratate de România. Ce va fi, cum va fi, se va petrece exclusiv datorită celor implicați în proiect, în nici un caz autorităților centrale. În schimb, putem observa cum PSD tratează cu aceeași nepăsare tot ceea ce înseamnă cultură, risipind în vânt munca a mii de oameni și bătându-și joc de dezvoltarea ei la nivelul întregii țări.

O întrebare simplă: în condițiile date, în care suntem în luna mai și abia acum se iau hotărâri de natură financiară în ceea ce privește cultura – și se iau foarte stupid –, ce bani și cum și când vor primi actorii, dansatorii, toți artiștii care au avut contracte încheiate, să spunem, în noiembrie anul trecut pentru primul trimestru al lui 2019? Mai clar: ce se întâmplă cu artiștii care au prestat servicii către instituțiile finanțate de stat în primele patru luni ale anului și, ca urmare a întârzierii votării bugetului, nu au primit nici un leu? Partidul Social-Democrat își dă încă o dată măsura socială și arată cum ceea ce nu are priză la publicul general nu înseamnă nimic. Prin aceasta, ne arată lipsa sa de valori, amoralitatea sa și felul în care înțelege să căpușeze o țară întreagă.

În urma celor de mai sus, devine evident că nu ajută nimănui cu nimic promisiunea întregirii bugetului la rectificarea bugetară programată pentru luna august. Orice proiect cultural are nevoie de luni bune de dezvoltare până la faza de implementare. Tocmai din acest motiv vorbim despre un buget multianual, care să permită dezvoltarea maximă a oricărui proiect și care nu se va împiedica în faptul că azi e 1 ianuarie, 15 martie sau, pentru guvernanți, 31 septembrie.

Cu ce rămânem de aici? Cu nesiguranță? Da! Fără cultură? Din nou, da!

Arbitrariul joacă aici un rol imens: nu avem, în acest moment, certitudinea că reprezentanții PSD știu ce fac. De la cultură tot taie bani, pentru a acoperi cine știe ce găuri s-au mai descoperit. Transparența este zero. Știm doar că Ministerul Finanțelor afirmă că MCIN a cerut mai puțini bani pentru AFCN pentru anul în curs – deci a cui este vina? Pentru că nu am aflat mai multe: dacă MCIN n-a cerut toți banii AFCN nu știm, deoarece MCIN a cam lipsit de la întrevedere. Altfel, totul e bătut în cuie. Nu prea se mai pot aduce ajustări bugetare pentru AFCN până în luna august.

Și din acest motiv se impune schimbarea. Odată ce va prelua Guvernarea, PNL își va îndrepta către domeniile culturale oamenii formați pentru aceasta, cei care și-au petrecut viața în acest câmp. Cultura reprezintă unul dintre domeniile de importanță capitală în viziunea liberală, este chiar esența întregului construct al societății. Ca oglindă a lumii noastre, ea trebuie ajutată să se dezvolte în toate formele. Și aceasta este ceea ce vom face după ce îi vom îndepărta de la putere pe acești farsori care nici nu știu să mimeze actul de guvernare.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau